Kolorowa surówka

Kolorowa surówka z młodej, białej kapusty, ogórka, papryki, pomidorów i koperku to niezły dodatek do dan obiadowych!

DRUKUJ PRZEPIS
Kolorowa surówka
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1/3 główki białej, młodej kapusty
  • pół ogórka sałatkowego
  • 2 pomidory
  • pół strąka papryki pomarańczowej lub czerwonej
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 2–3 gałązki koperku
  • sól
  • pieprz
  • cukier
Surówka z marchewki - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Poszatkowaną drobno kapustę oprószyć lekko solą. Odstawić na 15 minut, by zrobiła się bardziej miękka.
  2. Ogórek dokładnie umyć, wytrzeć, pokroić w cienkie plasterki. Pomidory umyć, jeśli mają twardą skórkę sparzyć je i obrać, pokroić w cząstki, usunąć stwardniałe kawałki. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pozostałości nasionek, pokroić w cienkie paski.
  3. Rozdrobnione składniki sałatki wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Łyżeczkę cukru rozpuścić w łyżce lub dwóch przegotowanej, zimnej wody, wymieszać z olejem. Przygotowanym sosem polać sałatkę, wymieszać. Sałatkę ozdobić gałązkami koperku, ewentualnie koperek drobno posiekać, dodać do sałatki i całość wymieszać.
  4. Zamiast oleju do sałatki można dodać 3 łyżki jogurtu naturalnego wymieszanego z łyżką majonezu lub 2 łyżkami śmietany.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)