Kolorowa sałatka z kaszą gryczaną

Przełamana lekko słonawym smakiem fety!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Kolorowa sałatka z kaszą gryczaną
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 40 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • szklanka kaszy gryczanej
  • puszka czerwonej fasoli
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 15 malutkich korniszonów
  • 1/2 pęczka natki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 cebulki dymki
  • 7 łyżek oleju słonecznikowego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka musztardy
  • 10 dag twardej fety
  • sól
  • pieprz
Sałatka świąteczna z ziemniakami, brokułami i łososiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na sałatkę z kaszy gryczanej!

  1. Kaszę gryczaną opłucz na sicie.
  2. W garnku zagotuj dużą ilość osolonej wody, wsyp kaszę, gotuj do miękkości (ok. 15 minut).
  3. Następnie osącz kaszę na sicie i ostudź.
  4. Paprykę pokrój w kostkę.
  5. Dymkę oczyść, pokrój w cienkie plasterki.
  6. Korniszony przekrój na pół.
  7. Natkę posiekaj.
  8. Kaszę połącz z osączoną kukurydzą, fasolą oraz papryką, cebulką, ogórkami, posiekaną natką.
  9. Polej sosem z oleju, soku z cytryny, rozgniecionego czosnku, musztardy, soli i pieprzu.
  10. Wierzch posyp pokrojoną w kostkę fetą.

Sprawdź inne przepisy na sałatki:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/rok temu
świetna kompozycja, nie preferuje gryczanej ale w tym wydaniu przedstawia się naprawdę smacznie, zaryzykuje i spróbuję jutro na obiad stworzyć takie cudo z dodatkiem niewielkiej ilości sosu 1000 wysp develey