Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 15 min
Ilość kalorii: 340 kcal
Składniki:
-
1 kg podłużnych pomidorów (czerwonych i żółtych)
-
słoiczek czarnych oliwek (ok. 35 dag)
-
kubeczek fety w kostkach w zalewie
-
gałązka mięty ew. duże kapary
Sos:
-
1/4 szklanki oliwy
-
4 duże ząbki czosnku
-
łyżeczka oregano
-
łyżeczka ziół prowansalskich
-
1/2 łyżeczki bazylii
-
1/2 łyżeczki suszonej mięty
-
łyżeczka soli ziołowej
-
pieprz
Przygotowanie:
-
Oliwki oraz fetę osącz z zalewy. Oliwki przekrój na połówki. Pomidory opłucz i pokrój wzdłuż na plasterki.
-
Czosnek rozgnieć, połącz z oliwą oraz ziołami, solą, dopraw świeżo zmielonym pieprzem. W salaterce układaj warstwami pomidory, przesypując je serem oraz oliwkami. Każdą warstwę polej sosem. Sałatkę udekoruj dużymi kaparami lub gałązką mięty. Podawaj z grzankami.
DRUKUJ PRZEPIS