6 pieczonych pojedynczych filetów z piersi kurczaka
40 dag truskawek
2 awokado
20 dag fety
opakowanie roszponki
1 ostra papryczka chili
2–3 łyżki czerwonego octu balsamicznego
4–6 łyżek oliwy
łyżeczka skórki otartej z limonki
gałązka rozmarynu
sól, pieprz
Przygotowanie:
Truskawki umyj, osącz, oderwij szypułki. Mniejsze pokrój na połówki, większe na ćwiartki. Awokado przekrój na połowę, usuń pestki i skórkę. Miąższ pokrój na kawałki, a fetę w kostkę.
Rozetki roszponki opłucz, osusz, oczyść z uszkodzonych listków, oderwij korzonki. Chili umyj, oczyść z pestek i drobno posiekaj.
Na półmisku rozłóż roszponkę. Truskawki wymieszaj z fetą i cząstkami awokado. Wyłóż na roszponkę.
Ocet balsamiczny wymieszaj z oliwą, skrop sałatkę. Posyp posiekaną chili, rozmarynem, skórką otartą z limonki i pieprzem.
Na wierzchu ułóż kawałki pieczonej piersi kurczaka i również skrop je sosem.