Kurczak z truskawkami - przepis

Do kurczaka z truskawkami poza sezonem możesz dodać winogrona. Spróbuj!
/ 15.01.2013 12:51
DRUKUJ PRZEPIS
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 40 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 6 pieczonych pojedynczych filetów z piersi kurczaka
  • 40 dag truskawek
  • 2 awokado
  • 20 dag fety
  • opakowanie roszponki
  • 1 ostra papryczka chili
  • 2–3 łyżki czerwonego octu balsamicznego
  • 4–6 łyżek oliwy
  • łyżeczka skórki otartej z limonki
  • gałązka rozmarynu
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. Truskawki umyj, osącz, oderwij szypułki. Mniejsze pokrój na połówki, większe na ćwiartki. Awokado przekrój na połowę, usuń pestki i skórkę. Miąższ pokrój na kawałki, a fetę w kostkę.
  2. Rozetki roszponki opłucz, osusz, oczyść z uszkodzonych listków, oderwij korzonki. Chili umyj, oczyść z pestek i drobno posiekaj.
  3. Na półmisku rozłóż roszponkę. Truskawki wymieszaj z fetą i cząstkami awokado. Wyłóż na roszponkę.
  4. Ocet balsamiczny wymieszaj z oliwą, skrop sałatkę. Posyp posiekaną chili, rozmarynem, skórką otartą z limonki i pieprzem.
  5. Na wierzchu ułóż kawałki pieczonej piersi kurczaka i również skrop je sosem.
DRUKUJ PRZEPIS