Zupy owocowe na upały

napisał/a: gosiawie 2009-07-17 09:49
ZUPA OWOCOWA

15 dag truskawek
10-15 owoców liczi
2 brzoskwinie
garść czerwonych winogron
2 kiwi
4-5 łyżek cukru
cytryna
kisiel o smaku truskawkowym bez cukru
3-4 goździki

Truskawki umyć, oderwać szypułki, przekroić na pół. Owoce liczi obrać, wydrylować. Brzoskwinie umyć, przekroić na pół, usunąć pestkę, miąższ pokroić na niewielkie kawałki. Winogrona umyć, przekroić na pół. Kiwi obrać, pokroić w półplasterki.
Cytrynę sparzyć wrzątkiem, cieniutko ściąć skórkę. Wszystkie owoce z wyjątkiem kiwi zalać 1,5 l wody, dodać cukier, goździki i skórkę z cytryny. Gotować ok. 15 minut. Wyjąć skórkę i goździki.
Kisiel rozprowadzić w 1/4 szklanki zimnej wody, dodać do zupy, zagotować. Dodać kiwi, sok z cytryny, wymieszać.
Zupę odstawić do wystygnięcia. Podawać schłodzoną.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

ZUPA MORELOWA

łyżka budyniu o smaku waniliowym bez cukru
50 dag moreli
5-6 łyżek cukru
łyżka śmietany 30%
4-5 łyżek jogurtu naturalnego

Morele umyć, osuszyć, przeciąć na pół, usunąć pestki, następnie miąższ pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, zalać litrem wody, dodać cukier i gotować, aż owoce będą miękkie. Lekko przestudzić, zmiksować.
Zupę ponownie postawić na ogniu. Budyń rozprowadzić w 100 ml wody i dodać do zupy, gotować ok. 5 minut, po czym odstawić do wystygnięcia. Do zimnej zupy dodać jogurt i śmietanę, starannie wymieszać. Podawać z biszkoptami