Wielkanocne wypieki

napisał/a: malinka20 2008-02-25 08:53
Macie jakies ulubione wielkanocne wypieki??? Ja najbardziej lubie makowce!! Sama jeszcze nie opanowalam sztuki ich robienia i caly czas wcinam babcine, ale mysle, ze juz czas na nauke. Bo jak na razie to potrafie tylko mazurki wyprodukowac :)) A jak jest z Wami??
napisał/a: Dreamgirl 2008-03-06 16:42
makowce to mi się raczej z Bożym Narodzeniem kojarzą...
ale może u mnie jakoś to inaczej jest
w każdym razie u mnie na Wielkanoc to na pewno będzie sernik, babka drożdzowa i mazurek,
ale jakie konkretnie to jeszcze sie nie zastanawiałam... może w tym roku wynajdę jakiś oryginalny przepis
napisał/a: Madziulka1 2008-03-06 18:49
Mnie tez raczej makowiec z Bozym Narodzeniem sie kojarzy. Z wielkanoca to raczej babka :) Moze i ja sie skusze na jakis wypiek :) Wkoncu nowa kuchnie bede miala :) :)
napisał/a: malinka20 2008-03-07 12:09
My strasznie lubimy makowce, wiec Babcia piecze je chyba niezaleznie od tego jakie to swieta :))

Bardzo prosty jest przepis na Mazurek kajmakowy:

200 g miękkiej Kasi
400 g krówek
45 ml mleka
5 prostokątnych wafli
posypka czekoladowa

Krówki rozpuść na małym ogniu dodając mleko ciągle mieszając. Kasie miksuj dodając stopniowo przestudzoną masę krówkową. Wafle przekładaj masą krówkową. Udekoruj posypką czekoladową.

Prychotka, ja go sobie czasem robie nawet poza swietami :)
napisał/a: iwa2 2008-03-11 10:17
mirabelka, te wafle to jest andrut tak?
napisał/a: Edytka 2008-03-13 12:22
a ja zakupiłam foremke do ciasta 30cm zająca :) i teraz kombinujemy z mamą co by tu w nim upiec :p

A u nas w święta obowiązkowo musi być gotowana babka!
napisał/a: malinka20 2008-03-14 14:40
iwa, tak takie zwykle prostokatne. jak do pischingera czy jak to sie tam pisze.

Edytka, jaka gotowana babka? W moich stronach sie czegos takiego nie robi.

W tym roku mam tez ochote po raz pierwszy zrobic pasche. Czy macie jakies sprawdzone przepisy?
napisał/a: Edytka 2008-03-19 11:09
mirabelka napisal(a):Edytka, jaka gotowana babka? W moich stronach sie czegos takiego nie robi.

to jest babka którą zamiast pieczenia gotuje się w takim specjalnym wiaderku - foremce. Babka jest taka puszysta i rozpływa się w ustach. A to że jest gotowana sprawia że dłużej jest swieża. Juz nie mogę się doczekać kiedy do niej zasiąde mogłabym ją jeść, jeść i jeść.
napisał/a: josia 2008-03-19 11:51
Ja makowca nie lubię.... Za to mój tata bardzo :D Ale rzeczywiście - to bardziej na Boże narodzenie niż na Wielkanoc.
A z ciast Wielkanocnych bardzo lubię piec Mazurka :) A szczególnie potem go dekorować ;P
No a oprócz tego standardowo - na każde święta te same ciasta :D - sernik (ciasto półkruche przekładane masą serową), miodownik (czyli takie ciasto trochę piernikowate, ale bez przyprawy do piernika :D, przekładane masą i dżemem porzeczkowym), czasem jeszcze jeden sernik ;) (w wersji najprostszej i najpyszniejszej - wrzuca się wszystkie składniki do malaksera, mieli i piecze :D).
No i to chyba wszystko... Czasem do tego jeszcze jakiś wafel przekładany...
Aaa.... no i na Wielkanoc baby musowo :D Plus jeszcze piekę takiego barana (moja mama kiedyś formę kupiła...) - taki chleb :)
napisał/a: ~gość 2008-03-21 19:07
u mnie z wypieków będzie mazurek, przepyszny, bo kawałaczek juz skosztowałam ;) sernik tradycyjnie oraz pleśniak :)
napisał/a: Iria 2008-03-22 15:25
U nas standardowo jest sernik, ale będzie jeszcze babka.

Mazurka nie lubię, za słodki :/
napisał/a: malinka20 2008-03-25 11:28
I jak wyszly Wam wielkanocne wypieki?? :)) U mnie fantastycznie wyszly mazurki - cyganski, orzechowy i taki zwykly czekoladowy. Slodkie owszem, ale ja to lubie :) I robilismy super sernik z przepisu mojego dziadka z czekolada i wisniami, mniam :))