Pyszne sałatki

napisał/a: dudek2 2008-01-05 16:06
Witam!!! Jeśli ktoś (tak jak ja!) uwielbia różnego rodzaju sałatki, to polecam dwie (na bazie ananasa), które według mnie są naprawdę rewelacyjne:

1) SAłATKA EGZOTYCZNA

- puszka ananasa w kawałkach
- 1-1,5 torebki ugotowanego ryżu (brązowy lub biały albo jaki kto woli)
- 2-3 pomarańcza (pokroić w kostkę)
- pół szklanki sparzonych rodzynek

Wszystkie składniki wymieszać i gotowe! Na wierzchu delikatnie posypuję cynamonem.


2) SAłATKA Z ANANASEM

- ugotowany kalafior (podzielić na małe kawałki)
- puszka ananasa w kawałkach
- ugotowana pierś z kurczaka (również pokroić na kawałki)
- jogurt naturalny
- sól, pieprz (inne przyprawy wedle gustu)

Wymieszać i gotowe!



Smacznego!!!!
napisał/a: jkawa 2011-01-12 11:45
Ja ostatnio mam okres na robienie i jedzenie sałatek =, które mają w sobie dziwne składniki. teraz szukam dobrego przepisu na sałatkę z kozim serem. Jadałam kiedy taką w restauracji, ale niestety nie pamiętam co dokładnie w niej było, wiem ze świetnie komponowała się z mięskiem z grilla :)
napisał/a: ~kasiekzuza7 2011-01-12 18:22
Ja uwielbiam sałatkę z fasolką szparagową konserwową:D:D:D na dno ryż potem papryka konserw.w kostkę,majonez,fasolka,ogórek konserw,ketchup,jajka w kostkę a na górę ser żółty na grubej tarce:D
napisał/a: cyberdama 2013-03-05 15:45
Do tej pierwszej też bym jakieś mięsko dorzuciła, bo jest taka goła ;)
napisał/a: majusia90 2013-05-01 13:50
masz rację, ananas jest super :) ja uwielbiam sałatkę z porem i ananasem http://wrzacakuchnia.pl/przepisy/salatki/salatka-z-porem-i-ananasem/
chmielka
napisał/a: chmielka 2013-05-02 13:36
Dzięki dziewczyny za tyle świetnych przepisów!
napisał/a: ana7766 2015-04-11 00:10
sałatka

Składniki (6-8 porcji):
3 papryki czerwone
100 g marchwi
100 g salami (najlepiej włoskie)
1 średnia czerwona cebula
200 g pomidorków koktajlowych
400 g tortellini z serem
200 g rukoli
5 łyżek bazylii
3 łyżki parmezanu
2 łyżki pecorino
sól, pieprz
sok z 1/2 cytryny (opcjonalnie)

Wykonanie:

Tortellini ugotować w lekko osolonej wodzie (identycznie jak pierogi), odcedzić i przelać zimną wodą. Odstawić do ostudzenia.
Paprykę czerwoną i cebulę pokroić w drobną kosteczkę, a marchew, salami i bazylię w paski. Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki (chyba że ktoś woli całe).
Parmezan i pecorino zetrzeć na drobnej tarce.
Powyższe składniki przełożyć do dużej miski i delikatnie wymieszać. Dodać pieprzu i wycisnąć sok z cytryny. Cytryna jest dowolna, dodaje lekkiej kwasowości sałatce, ale powoduje również że rukola jest lekko oklapnięta. Tak więc wybór należy do Was. Wszystko dobrze wymieszać, żeby smaki się połączyły. A na sam koniec wrzucić rukolę i bardzo delikatnie wymieszać. Schładzać w lodówce co najmniej 30 minut.
rosa-lia-weg
napisał/a: rosa-lia-weg 2015-05-05 13:44
Bardzo ciekawe przepisy można tutaj znaleźć ))
napisał/a: manka11 2015-06-12 21:01
Szybka i prosta sałatka do grilla wystarczy tylko 4
składniki : kalafior, rzodkiewka, ser feta, koperek oczywiście majonez, śmietana sol, pieprz. a robimy ja tak kalafior i rzodkiewkę trzemy na tarce o grubych oczkach, ser feta z kostkę posypujemy koperkiem zalewamy majonezem ze śmietana.
napisał/a: marta_siar 2015-06-23 10:35
Hej :) trafiłam na ciekawą sałatkę z roszponką i polędwiczką wieprzową. To jest faktycznie coś innego niż typowa grecka. Zrobiłam w ostatni weeekend na obiad i mąż był pod wrażeniem - a to chyba najlepszy komplement. Przepis znalazłam na stronie polo, więc nie ma zbytnio sensu przepisywać :)
http://www.polomarket.pl/pl/przepisy/salatka-z-roszponka-kuskusem-awokado-i-pieczona-poledwiczka-wieprzowa.html
napisał/a: madzienkab 2015-06-23 11:29
Ja wczoraj zrobiłam taką
- ugotowany ryż
- pomidor w kostkę
- ogórek kiszony w kostkę
+ sos (do blendera wrzuciłam puszkę białej fasoli, odrobinę czarnej soli, łyżkę musztardy i łyżkę octu jabłkowego)

Tak dobrej rzeczy dawno nie udało mi się stworzyć!
napisał/a: doris88 2015-06-25 10:49
250 g cienkich zielonych szparagów
150 g mozzarelli mini (po odsączeniu)
garść suszonych pomidorów
3 plastry szynki parmeńskiej
8 pomidorków cherry oliwa z oliwek
spray chili lub oliwa z pikantą papryczką (albo oliwa+szczypta chili)
sól, pieprz

Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końce i obieramy do 1/3 wysokości. Kroimy na cztery części. Na patelni grillowej podsmażamy na łyżce oliwy (bez części z główkami) przez 3-4 minuty. Dokładamy główki i grillujemy razem jeszcze przez 3 minuty. Studzimy.
Mozzarellę odsączamy, suszone pomidory kroimy na małe kawałki, pomidorki cherry na połówki. Szynkę parmeńską kroimy w krótkie paseczki. Mieszamy ser, szynkę i wszystkie warzywa, doprawiamy solą i pieprzem i spryskujemy sprayem chili (2-3 razy).