Przespis na sernik z rosą?
napisał/a:
samsam
2006-07-18 07:04
Kiedyś skosztowałam pysznego sernika. Nazywa się sernik z rosą. Rewelacja Nie mogę nigdzie znaleźć tego przepisu. Jeżeli macie, to podzilecie się swoją tajemnicą z koleżanką
Mój mąż uwielbia serniki (zresztą jak każdy facet), więc będzie wniebowzięty.
Mój mąż uwielbia serniki (zresztą jak każdy facet), więc będzie wniebowzięty.
napisał/a:
indiend
2006-08-16 10:40
Nie wiem czy to ten sam, ale moja mama piecze sernik z rosą...
CIASTO:
2 szklanki mąki
20 dkg margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
3 żółtka
MASA SEROWA:
70 dkg sera (mielonego)
3 całe jaja
1 szklanka cukru
2 szklanki mleka
budyń ?mietankowy
1/2 szklanki oleju
zapach rumowy
PIANA:
3 białka
1/2 szklanki cukru
1. Zagnieść ciasto z podanych składników i wylepić nim prostokątną blachę średniej wielkości
2. Zmiksować dokładnie podane składniki masy serowej (będzie bardzo rzadkie) i wlać na ciasto
3. Upiec sernik (ok.45 min. w temp.180oC)
4. Ubić pianę i delikatnie dodawać cukier
5. Na 10 minut przed końcem pieczenia wyłożyć pianę na ciasto, rozsmarować i zapiec
Sernika nie należy wyjmować z blachy bo zgniotą się krople, kroić na blasze.
CIASTO:
2 szklanki mąki
20 dkg margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
3 żółtka
MASA SEROWA:
70 dkg sera (mielonego)
3 całe jaja
1 szklanka cukru
2 szklanki mleka
budyń ?mietankowy
1/2 szklanki oleju
zapach rumowy
PIANA:
3 białka
1/2 szklanki cukru
1. Zagnieść ciasto z podanych składników i wylepić nim prostokątną blachę średniej wielkości
2. Zmiksować dokładnie podane składniki masy serowej (będzie bardzo rzadkie) i wlać na ciasto
3. Upiec sernik (ok.45 min. w temp.180oC)
4. Ubić pianę i delikatnie dodawać cukier
5. Na 10 minut przed końcem pieczenia wyłożyć pianę na ciasto, rozsmarować i zapiec
Sernika nie należy wyjmować z blachy bo zgniotą się krople, kroić na blasze.
napisał/a:
samsam
2006-08-16 14:04
Dzięki. Juz sobie wydrukowałam jak znajdę chwilę czasu na weekend, to upiekę.
Niestety nie będziecie mogły spróbować, ale postaram się opisać mój wyczyn kulinarny
Niestety nie będziecie mogły spróbować, ale postaram się opisać mój wyczyn kulinarny
napisał/a:
indiend
2006-08-16 15:30
Mam nadzieje, ze bedzie dobry i czekamy az opowiesz wrazenie, Twoje i Męża sprawdzilam w internecie tez czy przepisy pokrywaja sie z tym mojej mamy i one sa dosc podobne, ewentualnie inna proporcja...tak to mniej wiecej to samo.
napisał/a:
samsam
2006-08-16 19:34
Mam nadzieję, że będzie jadalne mój mąż jakoś z obawą podchodzi do moich nowości kulinarnych
napisał/a:
atka83
2006-10-02 23:42
Sernik z rosą jest pyszny,co najlepsze przepis mam od swojego narzeczonego.
Smacznego :)
Smacznego :)
napisał/a:
~gość
2006-11-17 09:00
WITAM WAS SERDECZNIE !!!
MOJA MAMA ZAWSZE PIEKŁA WYŚMIENITE SERNIKIE, ALE ........... SERNIK Z ROSĄ NIE WYMAGA TYLE PRACY I JEST PRZEPYSZNY, LEKKI I DELIKATNY W SMAKU. WSZYSCY DOMOWNICY WPROST GO UWIELBIAJĄ.
MOJA MAMA ZAWSZE PIEKŁA WYŚMIENITE SERNIKIE, ALE ........... SERNIK Z ROSĄ NIE WYMAGA TYLE PRACY I JEST PRZEPYSZNY, LEKKI I DELIKATNY W SMAKU. WSZYSCY DOMOWNICY WPROST GO UWIELBIAJĄ.
napisał/a:
Kaira86
2007-02-14 22:04
a ja mam przepis na przepyszny sernik z rosą Sernikiem zachwyca sie cała moja rodzina, głównie dlatego, że ma ma ordynarnego posmaku, tylko smakuje delikatnie śmietankowo, niebiańsko, wyjątkowo..........mhmmmmmmm
Sernik z rosą zakrapiany czekoladą
składniki
Spód:
3 szklanki mąki tortowej
1 i 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
3 żółtka
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 kostka margaryny
1 łyżeczka smalcu
1 olejek (esencja) śmietankowy
Masa serowa:
80 dkg twarogu trzykrotnie mielonego
3 żółtka
1 szklanka cukru pudru
1 cukier wanilinowy
1 budyn bez cukru o smaku śmietankowym na pół litra mleka
1/2 szklanki oleju
2 szklanki mleka
Polewa:
2 łyżki tluszczu
2 łyżki śmietany 18%
4 łyżki cukru
2 łyżki kakao
sposób przygotowania
Spód:
Margarynę roztopić w garnuszku, przestudzić. I wszystkie składniki zagnieść
dodając ostudzoną margarynę. Powstałą masę wyłożyć na blachę uprzednio
wysmarowaną tłuszczem i posypaną zwykłą maką.
Masa serowa:
Skladniki masy wymieszać mikserem. Na koniec ubić 3 białka i wmieszać je w
masę łyżką, nie mikserem!
Piec 45 minut (180C), w tym czasie ubić pozostałe 3 białka (zostały ze
spodu). Pod koniec ubijania dodać 1/2 szklanki cukru pudru i 1 łyżeczkę mąki
ziemniaczanej. Po wspomnianych 45 minutach wyjąć sernik z pieca i
rozprowadzić masę białkową na powierzchni sernika. Włozyć sernik znowu do
piekarnika, i piec dopoki masa wierzchnia białkowa nie osiagnie rumianego
koloru.
Sernik polewamy polewa czekoladową cienkimi strużkami, tworząc na wierzchu kratkę.
Polewa:
Najpierw rozpuscic tłuszcz, dodać do niego śmietanę mieszając żwawo, a następnie resztę składników.
Sernik z rosą zakrapiany czekoladą
składniki
Spód:
3 szklanki mąki tortowej
1 i 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
3 żółtka
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 kostka margaryny
1 łyżeczka smalcu
1 olejek (esencja) śmietankowy
Masa serowa:
80 dkg twarogu trzykrotnie mielonego
3 żółtka
1 szklanka cukru pudru
1 cukier wanilinowy
1 budyn bez cukru o smaku śmietankowym na pół litra mleka
1/2 szklanki oleju
2 szklanki mleka
Polewa:
2 łyżki tluszczu
2 łyżki śmietany 18%
4 łyżki cukru
2 łyżki kakao
sposób przygotowania
Spód:
Margarynę roztopić w garnuszku, przestudzić. I wszystkie składniki zagnieść
dodając ostudzoną margarynę. Powstałą masę wyłożyć na blachę uprzednio
wysmarowaną tłuszczem i posypaną zwykłą maką.
Masa serowa:
Skladniki masy wymieszać mikserem. Na koniec ubić 3 białka i wmieszać je w
masę łyżką, nie mikserem!
Piec 45 minut (180C), w tym czasie ubić pozostałe 3 białka (zostały ze
spodu). Pod koniec ubijania dodać 1/2 szklanki cukru pudru i 1 łyżeczkę mąki
ziemniaczanej. Po wspomnianych 45 minutach wyjąć sernik z pieca i
rozprowadzić masę białkową na powierzchni sernika. Włozyć sernik znowu do
piekarnika, i piec dopoki masa wierzchnia białkowa nie osiagnie rumianego
koloru.
Sernik polewamy polewa czekoladową cienkimi strużkami, tworząc na wierzchu kratkę.
Polewa:
Najpierw rozpuscic tłuszcz, dodać do niego śmietanę mieszając żwawo, a następnie resztę składników.