POLECAMY

Produkty bogate w żelazo

napisał/a: szyszka110 , 2009-09-17 13:54
Witam serdecznie, właśnie się dowiedziałam, że mam anemię i powinnam jeść produkty bogate w żelazo.
Czy możecie podpowiedzieć jakie produkty zawierają dożą ilość tego składnika?
napisał/a: poranna_rosa , 2009-09-17 14:17
buraczki, pietruszka, pestki dyni i słonecznika, rodzynki, morele, mięso ( szczególnie wołowina, wątróbka ),orzechy, chleb razowy, zółtko, kasza, szpinak, marchew, jabłko... generalnie jedz dużo owoców i warzyw i oczywiście chude mięsko.
napisał/a: ~Iskierka25 , 2009-09-17 16:26
Dodam jeszcze wątróbkę bo ma bardzo dużo zelaza
napisał/a: poranna_rosa , 2009-09-17 22:10
wątróbkę już uwzględniłam :)
napisał/a: szyszka110 , 2009-09-28 15:51
ooojej połowy z tych rzeczy nie wkładam do ust bo nie lubię....
a potraficie zrobić wątróbkę na słodko? (z cebulą mi nie smakuje)
napisał/a: janet9 , 2009-09-28 17:16
mi kiedyś lekarz powiedział że najwięcej żelaza mają zielone warzywa czyli np szpinak, sałata itp
napisał/a: poranna_rosa , 2009-10-14 22:53
a mi lekarz powiedział, że szpinak jest przereklamowany i że więcej żelaza ma np. natka pietruszki
napisał/a: janet9 , 2009-10-16 13:50
co nie zmienia faktu że natka też jest zielona :P
napisał/a: ail , 2009-10-17 10:04
Bardzo dużo żelaza mają też warzywa strączkowe: fasolka, groszek oraz orzechy włoskie.
Ktoś pytał o wątróbkę na słodko. Ja za nią nie przepadam, ale można zrobić bardzo smaczną duszoną z jabłkami. Po prostu przysmażasz, najlepiej w woku,albo głębokiej patelni, wątróbkę. Może być z odrobiną cebulki. Jak już nie będzie surowa to wrzucasz pokrojone w większe kawałki lub grube plastry jabłka i dusisz jakieś 15-20 minut. Można doprawić według uznania, ja dodaję pieprzu i bazylii.
Ewentualnie możesz kupić w aptece żelazo w tabletkach, bierze się trzy razy w ciągu dnia.
napisał/a: poranna_rosa , 2009-10-20 13:52
janet9 napisal(a):co nie zmienia faktu że natka też jest zielona :P

Fakt jest faktem :)
napisał/a: tekla_j , 2009-11-08 17:02
A to lista zawartości żelaza w niektórych produktach (w mg na 100 g produktu):

Wątroba wieprzowa 17,5
Wątroba cielęca 10,3
Soja 8,0
Nerki wieprzowe 7,8
Żółtko jaj 7,2 (dla porównania: całe jaja- 100 g: 2,7 mg)
Fasola 6,9
Kasza gryczana 6,0
Mąka pszenna 6,0
Płatki owsiane 4,4
Natka pietruszki 4,3
Mąka żytnia razowa 4,0
Kasza jęczmienna 3,8
Kasza manna 2,9
Twaróg tłusty 2,8
Twaróg chudy 2,7
Ser topiony 2,7
Chleb razowy 2,7
Boćwina 2,6
Szpinak 2,4

od siebie dodam ze uniakalabym na twoim miejcu picia kawy, bo wyplukuje zelazo z organizmu i jest powodem wielu problemow z zawartoscia elektrolitow w organizmie, poza tym przy anemi zeby ukaktywnic przeplyw krwi zalecam wiecej ruchu i bogata tez w bialko diete, jedzenie ryb (nawet w puszkach, najlepsze neptun) conajmniej dwa razy dziennie :) daj znac jakie efekty.
napisał/a: sesto , 2009-11-14 22:45
Mięso ma faktycznie najwięcej żelaza, dlatego podobno na anemię najbardziej narażenie są wegetarianie. Można próbować uzupełnić niedobór żelaza jedząc np. szpinak zamiast mięsa, ale to właśnie w mięsie i rybach jest najlepiej przyswajalne żelazo tzw. hemowe.