PIZZA

napisał/a: dzionek 2012-08-03 19:47
Przepis:

- 1,5 szklanki mąki pszennej

- 1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej

- paczuszka suchych drożdży

- łyżeczka cukru, 2 szczypty soli, 3 łyżki oliwy,

- jajko

- niecała szklanka letniej wody

Mieszamy suche składniki, dodajemy mokre i wodę na końcu jednocześnie mieszając, tak by wszystko się połączyło. Masa ta nie ma być gładka tylko wymieszana na tyle by nie było w misce suchej mąki. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok pół godziny. Gdy wyrośnie podsypujemy mąką (zwykłą) i wyrabiamy na gładką i elastyczną masę. Dwie duże blachy smarujemy cienką warstwą oliwy. Ciasto dzielimy na dwie części, każdą z nich wałkujemy na blacie na kształt bliski formie do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Równomiernie ugniatamy na całej powierzchni i sprawa ciasta załatwiona.

Teraz wystarczy posmarować sosem i położyć ulubione składniki (polecam chudą szynkę, pieczarki, paprykę, cebulę, kiszone ogórki, ser mozzarella i gotowane mięso kurczaka posypane curry)

Piec każdą pizzę ok 20 minut w 180C
napisał/a: Zea_mays 2012-08-04 08:46
a ja ciasto robię tak
-400g mąki pszennej
-sól, trochę pieprzu, trochę ziół
- pół szklanki mleka wymieszanego z wodą w proporcji 1:1
-4 łyżki oliwy
-30g świeżych drożdży

mieszamy suche składniki, dodajemy pokruszone drożdże i powoooli dodajemy składniki płynne ciągle ugniatając ciasto (jeśli wlejemy wszystko na raz może stać się twarde jak kamień).
Nie zgadzam się też z mieszaniem ciasta 'byle jak' na tyle żeby nie było suchej mąki w misce. ciasto trzeba ugniatać minimum 3-5 minut, bo dopiero wtedy ciepło naszych rąk uaktywni gluten zawarty w mące (odpowiada on za tworzenie takiej 'siatki' która zatrzymuje dwutlenek węgla powstały w fermentacji- czyli po prostu jest odpowiedzialny za wyrośnięcie ciasta). Gdy już mamy wszystko ładnie ugniecione, odstawiamy ciasto na 40-60min do wyrośnięcia, potem wałkujemy, wykładamy na blachę, nakłuwamy widelcem, smarujemy sosem (koncentrat pomidorowy, trochę wody, czosnek, zioła, trochę cukru) i układamy nasze ulubione składniki.
Smacznego
Aha, ilość ciasta wystarcza na wyłożenie prostokątnej blachy o wymiarach ok. 30x40cm (chyba, że wolicie grubsze ciasto, to musicie zrobić trochę więcej ;) )
napisał/a: Jaah 2012-08-30 15:33
dzionek, Dodajesz jajko do ciasta ? Hmm..

Fajny temat, też się pochwale moim przepisem na ciasto!

Proporcje na 2 średnie pizze:
- 2,5 szklanki mąki
-3/4 szklanki wody[mocno ciepłej, nie gorącej]
-ćwierć kostki świeżych drożdży
-3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
-płaska łyżeczka soli
-pół łyżeczki cukru lub miodu

Przygotowanie:
Wystarczy wrzucić do miski i ugniatać. Nie bawię się w najpierw mieszanie drożdży z wodą. Wystarczy wszystko dodać do miski, ugniatać i podsypywać mąką aż przestanie się kleić. Następnie, ugniecione ciasto obtaczamy w oliwie z oliwek, przykładamy folią plastikową lub ręczniczkiem i odstawiamy do wyrośnięcia, najlepiej gdzieś na górną półkę.
Ciasto po ugnieceniu musi być miękkie i delikatne. Obtoczenie go w oliwie sprawia, że po wyrośnięciu staje się jeszcze bardziej miękkie i puszyste, aż przyjemnie formuje się pizze! U mnie ciasto rośnie 30-40 minut, także dosyć szybko.

Przygotowanie pizzy:
Uformować ciasto w koło. Spód pizzy posmarować dokładnie oliwą z oliwek i sosem pomidorowym lub jaki lubicie. WAŻNE: Zaraz po sosie dajemy najpierw ser, a dopiero później składniki! W przeciwnym razie, składniki będą wilgotne, a ser na górze stanie się skorupą! Teraz najtrudniejsze: Bierzemy jakieś szpatułki lub szufelkę i kładziemy pizzę na spód piekarnika. Pieczemy ok. 10 minut na samym spodzie na rozgrzanym uprzednio blacie w temperaturze 220-250 stopni[Pizza powinna piec się krótko, ale w dużej temperaturze]

Przepis jest naprawdę wyśmienity. Robię pizze od kilku lat, przepis jest wynikiem prób i błędów. W końcu opanowałem robienie ciasta do perfekcji Spróbujcie, naprawdę warto!
napisał/a: krasnolud1 2012-08-30 18:34
Jaah, kolega dzionek tylko reklamuje swojego bloga wpada raz na jakiś czas i zakłada nowy temat - na pytania nie odpowiada... chyba taki z niego kucharzyna
napisał/a: rabunia89 2013-01-28 11:18
Cud by się stał gdyby wyszła mi smaczna i idealna pizza... Zawsze mam chęci zrobienia pizzy, jednak gdy już wyjmę ją z piekarnika, jest zła, że znów mi nie wyszła. Wtedy zamawiam pizzę na [reklama usunięta] bo już nie mam siły sama do siebie :/
napisał/a: 2kassia22 2013-07-26 13:29
Ja mam zawsze kłopot ze składnikami, wydaje mi się że przepis na ciasto mam dobry (znajoma przywiozła od włoszki), ale zawsze jak dam sos pomidorowy i więcej składników to tuż pod składnikami robi się taka niedopieczona. A znów jak za długo ją piekę to robi się twarda jak kamień bo cienkie ciasto się za bardzo wypieka.... Macie na taki zakalec jakiś sposób?
napisał/a: ~gość 2013-07-26 13:58
Hmm a jakbyś podpiekła to ciasto chwilę samo? Bo w sumie na pizzę najczęściej daje się gotowe składniki żeby się po prostu zagrzały, to może tak jak z kruchym ciastem trzeba, że na 5 minut samo do piekarnika, żeby się związało? Tak gdybam, to niesprawdzone, żeby nie było :)
napisał/a: kasia.i.tomek 2014-05-15 12:16
A ja chcę wypróbować przepis na pizze z patelni! :D
napisał/a: lolitta1 2014-07-02 13:29
kasia.i.tomek napisal(a):A ja chcę wypróbować przepis na pizze z patelni! :D


A o tym to nie słyszałam?
napisał/a: pilkarz0102 2015-01-28 13:55
Bardzo dobry przepis na pizze z patelni:

składniki ciasta:
6 łyżek mąki,
2 jajka,
woda,
2 parówki,
szczypiorek,
sól i pieprz,
dodatki:
2-3 łyżkikoncentratu pomidorowego lub keczupu,
oregano,
ser żółty,
olej do smażenia


Etapy przygotowania

przesianą mąke zmiksować z jajkami, dodając trochę wody, żeby ciasto nie byłó zbyt żadkie ani zbyt gęste. dodać soli i pieprzu do smaku. Parówki i szczypiorek drobno pokroić dodac do ciasta. Na patelni rozgrzać trochę oleju i wylać ciasto. Rozsmarować je na całej powierzchni. Smazyć aż placek na spodzie będzie rumiany, wtedy zmniejszyć mocno ogień i przewrócić placek na drógą strone za pomocą dwóch łopatek. Posmarować koncentratem lub keczupem. Oprószyć oregano i obsypać startym serem. smażyć pod przykryciem, aż ser będzie całkowicie stopiony. Oczywiście jest to wersja podstawowa,można użyc swoich ulubionych dodatków. I jeśli ktoś woli cienkie ciasto to wystarczy zmniejszyć ilość mąki o połowę.
napisał/a: heya 2016-06-09 17:26
Fajne przepisy na pizze muszę wypróbować