Pierogi

napisał/a: errr 2011-12-02 12:40
Jak w temacie,
z czym robicie pierogi?
macie własne modyfikacje farszy?
a może coś niespotykanego?

zapraszam do podzielenia się doświadczeniem :)
napisał/a: tojapolka 2011-12-07 10:29
Cześć!. Mówi się,że dobra gospodyni i z gwoździ ugotuje zupę. ,a co do pierogów,każda ma swoje przepisy i farsz.Ja np.robię pierogi z serem,mogą być z jagodami,grzybami /w sezonie/,z mięsem ,oraz innymi nadającymi się do tego owocami/wiśnie,czereśnie,maliny/.Bo ze śliwkami robię knedle.Pa.
napisał/a: errr 2011-12-07 11:19
z grzybami i miąskiem jak robisz farsz?
napisał/a: MonikaDaria 2011-12-07 17:40
Ja ostatnio robilam pierogi bolognese. Przepis w zasadzie jak na spaghetti:

Mięsko mielone, papryczka, por, czerwona cebula i trochę pieczarek wszystko razem podsmażam, dodaję pomidory z puszki lub świeże bez skorek bardzo dojrzałe, do tego przyprawy i duszę bez przykrycia tak żeby sos prawie cały odparował. Pierogi faszeruję na zimno (wtedy farsz jest sztywniejszy)

Można dodatkowo polać odrobiną sosu pomidorowego.

Pysznościiiii
napisał/a: kwiatlotosu2 2011-12-13 13:47
emka_100, twaróg? Zawsze jadłam tylko ze szpinakiem i fetą, nie sądziłam, że twaróg też pasuje
napisał/a: ~gość 2011-12-13 19:36
Ruskie, z mięsem, z mięsem i grzybami, z serem na słodko a ostatnio też z łososiem (łosoś wędzony na ciepło, mascarpone, majonez, siekany koperek, sól i pieprz)
napisał/a: mmartuniaa 2011-12-14 14:06
Musze podzielić się z Wami super miejscem, które odkryłam w sumie przez przypadek. Pierrogeria na pl. Konstytucji 2. Maja tam świetne pierogi z pieca. Farsz jest dobrze doprawiony szczególnie ten z kapustą i grzybami, normalnie palce lizać. Zwykle nie próbuje takich wynalazków w restauracjach bo ciasto jest raczej takie gumiaste ale tutaj pełen szacunek. Widać że ludzie znają się na rzeczy.
napisał/a: errr 2011-12-14 14:20
moja mama robiła też kiedyś z twarogiem na słodko. Mi to niespecjalnie podchodziło.
Robicie pierogi na zapas?
napisał/a: ~gość 2011-12-14 14:45
errr napisal(a):Robicie pierogi na zapas?
tak, mam pomrozone
napisał/a: tojapolka 2011-12-22 14:58
errr napisal(a):z grzybami i miąskiem jak robisz farsz?


Z grzybami i miąskiem Grzyby duszę na oleju, na patelce podsmażam pokrojoną cebulkę,kiedy się przyrumieni wkładam pokrojone mięsko.Podduszę i łączę z grzybami,ciut razem podduszę.Potem mielę w maszynce do mięsa na grubym sitku,doprawiam do smaku i wkładam do wcześniej rozwałkowanego i powykrawanego ciasta ciasta.
napisał/a: margaret3 2011-12-22 19:49
U Nas się robi z mięskiem, z kapusta i grzybkami i na słodko z serem, jagodami i truskawkami
A ostatnio w programie Kuchenne rewolucje robili pierogi i przykrywali ciasto talerzem nagrzanym na garnku z gotująca sie woda i wtedy ciasto jest mięciutkie i super się wałkuje.
napisał/a: Itzal 2011-12-22 20:18
Ruskie, z serem na słodko, z kapustą(tylko nie kwaśną) i pieczarkami, z jabłkami, z jagodami, ale najlepszy hit zrobiłam ostatnio- zagniotłam ciasto na pierogi, po czym okazało się, ze wyszło drożdżowe, bo miałam mąkę z dodatkiem drożdży- specjalna do pizzy Aczkolwiek są zjadliwe, innych nie będzie, bo mi się już nie chce przed wigilią nic robić