Kulinarne szaleństwa

napisał/a: Nadiya1 2012-10-12 15:52
Miśka27 napisal(a): i inne :)

No to ja też się zaliczam jako "inna" :D
napisał/a: ~gość 2012-10-12 15:54
Witamy inna ;)
Czarnamamba też zgłaszała akces :D
napisał/a: Blanka:) 2012-10-12 16:19
Miśka27 napisal(a):i mamy balkon ;)
tego mi brakuje w moim mieszkaniu... U rodziców był spory i się przyzwyczaiłam z niego korzystać, a tu nie mogę

Jurni,
napisał/a: Nadiya1 2012-10-12 16:23
A powiedzcie mi. Jak jesteście w kuchni to czujecie się jak ryba w wodzie?
Bo ja tak szczerze mówiąc, odkąd mam już swoją własną, prywatną kuchnię, swój azyl, to dopiero teraz czuję, że chcę gotować. A wcześniej to albo mama gotowała bo ja nie chciałam albo tutaj teściowa bo tak czy inaczej zawsze musiała swoje coś do obiadu dodać :P
napisał/a: ~gość 2012-10-12 16:27
Jurni napisal(a):A powiedzcie mi. Jak jesteście w kuchni to czujecie się jak ryba w wodzie?

Zdecydowanie tak, kuchnia to najważniejsze miejsce w domu :)
napisał/a: Nadiya1 2012-10-12 16:28
Miśka27 napisal(a):Zdecydowanie tak, kuchnia to najważniejsze miejsce w domu

I chyba największy bałagan, też tak macie ?
napisał/a: ~gość 2012-10-12 16:30
Jurni napisal(a):
Miśka27 napisal(a):Zdecydowanie tak, kuchnia to najważniejsze miejsce w domu

I chyba największy bałagan, też tak macie ?

Jak gotuję, to tak. Jestem mistrzem w brudzeniu sztućców
napisał/a: muffin1 2012-10-12 16:33
Miśka27, misia u mnie z reguły hitem na ciepło jest chilli con carne, na podgrzewaczu albo - po prostu ciepłe z gara i kazdy porcje dostaje do tego nachos i zawsze znika wszystko, a mozesz przyrządzic spokojnie dzien, dwa wczesniej

własnie mnie naszło i piecze się babka zebra
napisał/a: Nadiya1 2012-10-12 16:33
Miśka27 napisal(a):Jak gotuję, to tak. Jestem mistrzem w brudzeniu sztućców

Ja też i nie tylko sztućców

A misek, miseczek to mam kilka rodzajów- małe, średnie, duże i jak gotuję obiad to prawie każda zajęta

[ Dodano: 2012-10-12, 16:35 ]
muffin napisal(a):misia u mnie z reguły hitem na ciepło jest chilli con carne,

Chili con carne było/jest hitem w Simsach
napisał/a: muffin1 2012-10-12 16:41
Jurni napisal(a):Chili con carne było/jest hitem w Simsach
a to nie wiedziałąm

a i hitem na zimno są roladki szynkowe z pastą z żółtego sera/majonezu/czosnku.
bierzesz plaster szynki(duzy,ładny) i kładziesz do niego paste, jak do naleśnika, zawijasz, zawiązujesz na kokardkę szczypiorkiem.
pasta: starty żółty ser, majonez, duuużo czosnku

moja sis ostatnio robiła takie zawiajsy: grlowane płaty cukinii zawijała z serkiem almette i tez sie wszyscy zajadali takimi "naleśnikami"

[ Dodano: 2012-10-12, 16:43 ]
w przyszłym tygodniu bede robuć zupe chilli -uwielbiam, na jesienne wieczory i nie tylko, robie cały gar, zajadamy sie tydzien - mozemy bez konca. z mięsem mielonym, selerem, mozarellą, nachosami mniam juz mi ślina cieknie
napisał/a: Blanka:) 2012-10-12 16:46
Jurni napisal(a):ak jesteście w kuchni to czujecie się jak ryba w wodzie?
W moim domu rodzinnym kuchnia od zawsze była centrum życia i od zawsze wiedziałam, że u mnie też tak ma być.

U teściów w kuchni się źle czuję, bo jest kompletnie nie w moim stylu i nie lubię tam nic robić.

W swojej czuję się idealnie, a w domu rodzinnym też uwielbiałam gotować, moja mama ma cudowną cechę, że się nigdy w życiu nie wtrącała w to, co pichciałam


Jurni napisal(a):I chyba największy bałagan, też tak macie ?
Nie jakoś bardzo, owszem, używam sporo, ale jakoś opanowuję ten chaos i nie wygląda to, jak po przejściu tajfunu

[ Dodano: 2012-10-12, 16:50 ]
muffin napisal(a):w przyszłym tygodniu bede robuć zupe chilli -uwielbiam, na jesienne wieczory
Z takich jesienno-zimowych zupek uwielbiam marchewkowo-imbirową.
Dasz przepis na tę zupę chilli?
napisał/a: muffin1 2012-10-12 17:37
Blanka:) napisal(a):Dasz przepis na tę zupę chilli?
a pewnie

przepisów na podobne zupy jest duzo, ale uważam ze moj jest najlepszy mój mąż sądzi tak samo

Ja robię duuuzy gar, więc podwajam mięso mielone i odpowiednio pomidory itp.
ale podstawowy przepis:


ZUPA CHILLI

Składniki:
mięso mielone wieprzowe/wołowe - jakie macie 500gr.
2 puszki pomidorów
koncentrat pomidorowy
cebula 1 duza lub 2 małe
kilka ząbków czosnku
seler naciowy (łodygi zielone)
papryczki chilli - ja daję 6
przyprawy: pieprz, sól, bazylia, oregano, chilli pieprz cayenne, papryka słodka
ser żołty najlepiej mozarella
nachos

Ważne: NIE ROBI SIĘ BIULIONU mieso samo w sobie bedzie na tłuszczu i to razem potem sie ładnie gotuje wiec nie ma sensu robić biulionu.

Przygotowanie:
-mięso mielone podsmażyć na oleju/oliwie z dodatkiem bazylii, oregano, pieprzu i soli.
-na osobnej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, papryczki (razem z pestkami), seler naciowy (w paseczki około 1 cm grube). warzywa wrzucic na olej i zmazyć do zmięknięcia.
- do garnka wlać pomidory z puszek, dodać cały koncentrat pomidorowy, zalać wodą - mniej więcej 2 razy więcej wody niż mięsa. dodać mięso, warzywa. zagotować. przyprawić bazylią, oregano, pieprzem, solą, chilli -według uznania. na sam koniec zagęcić lekko mąką rozrobioną z wodą. podawać ze startym serem i nachos.