kotlet schabowy

napisał/a: ~gość 2008-05-16 09:10
iwa napisal(a):a zanim obtoczycie w jajku i bułce, zróbcie taką zalewe z oleju, wegety i czosnku, w tym zamoczyć filety i zostawić w lodówce na noc, na drugi dzień nie spłukiwać tylko w jajku i mące albo bułce obtoczyć, już nie trzeba solić i pieprzyć, wychodzą bardzo pyszne i miękkie


dokładnie iwa ! ja tak samo robię! to jest tajemnica sukcesu schabowego
napisał/a: Karolinka_U 2008-07-08 20:18
Kasik for You ale innych tez zachęcam to był chyba 2 obiad jaki zaserwowałam mężowi na swoim był bardzo zadowolony

Piersi kurczaka w miodowym sosie

Składniki:
4 filety z kurczaka
4 ząbki czosnku
płaska łyzeczka pieprzu
płaska łyzeczka mielonej ostrej papryki
1/2 łyzeczki soli
mąka do panierowania
oliwa /olej
szklanka tłustego mleka
4 łyżki płynnego miodu

Przygotowanie:
Umyte, obsuszone mięso nacieramy wymieszanymi przyprawami, odstawiamy na 10 minut w chłodne miejsce.
Na głębokiej patelnirozgrzewamy oliwe lub olej wraz z ząbkami czosnku, gdy się zrumienią, odrzucamy je, a na tłuszcz kładziemy oprószone mąką filety i smażymy, rumieniąć z obu stron. Zmniejszamy ogień, zalewamy kurczaka mlekiem wymieszanym z miodem, naczynie szczelnie przykrywamy i dusimy przez 20 - 25 minut ( czas zależny od wielości porcji). Sos powinien byc lekko pikantny z lekka nuta słodyczy.
Najlepiej podawać z ryżem i łagodnej w smaku surówki.

Smacznego
napisał/a: kasia_b 2008-07-11 11:25
Karolinka_U, uu Kochana zapowiada sie rewelacyjnie ale pytanie - oliwy dużo dajesz czy tak tylko na dno??
ja chyba nie mam piersiaków w domu ale może będę wracać po drodze to co kupie
napisał/a: tajla 2008-08-02 15:11
jarzynka, robie bardzo podobnie tyle ze bez pieczraków .
No i ja kroje schab na kawełczki a Ty chaba całego dajesz???
Robiła ktoras te kotlety gdzie daje sie plasterek sera zółtego ???

[ Dodano: 2008-08-07, 12:48 ]
p.s. Fajny kotlet wychodzi jesli zamiast bułki tartej uzyjemy płatków kukrydziany ktore trzeba zmielic
pyszny i chrpiacy kotlecik
Polecam