Knedliki

mirazi
napisał/a: mirazi 2012-12-08 15:39
Knedliki od naszych południowych sąsiadów są połączeniem (o ile nie pierwowzorem dla) oszczędności znanej z kuchni śląskich i zamiłowania do mięs pochodzącego od węgrów. Stąd najlepsze knedliki są podawane z gulaszem. Same w sobie są zbliżone do klusek śląskich i wykorzystuje się do nich nadwyżki ugotowanych ziemniaków z dni wcześniejszych. Knedliki lepiej chłoną sos i znakomicie równoważą smak gulaszu i surowej cebulki którą warto posypać na knedliki (nawet jak ktoś nie lubi to powinien spróbować .
Knedliki można robić nie tylko z ziemniaków (bramborowe) ale także z buraków (na przykład) w sieci jest wiele przepisów - polecam dla odmiany na obiad, gdyby dzieci narzekały na ziemniaki - knedle będą wsuwać jak szalone. A wy jaki macie stosunek do czeskiej kuchni?