Czekolada domowej roboty

napisał/a: ybka 2007-04-15 16:00
A ja Wam zaproponuję czekoladę domowej roboty, jeśli taki przepis już ktoś gdzieś podał, to przepraszam za dubla...

1 paczka mleka w proszku (500g, niebieskie opakowanie)
2-3 łyżki kakao
3 szklanki cukru
3/4 margaryny
1/2 szklanki wody

Mleko w proszku rozetrzeć razem z kakao, tak żeby nie było grudek.
Margarynę i cukier rozpuścić w wodzie i zagotować aż do pienienia się. Następnie przelać do pojemnika, w którym są rozmieszane mleko i kakao. Wszystko razem wymieszać i wylać na blachę posmarowaną margaryną.
Odstawić w dość chłodne miejsce (nie musi to być lodówka). Czekolada powinna stwardnieć w ciągu 24 h, ale zdarza się, że trwa to trochę dłużej.

Smacznego!
napisał/a: Klusia 2007-04-15 20:36
ybka, bardzo fajny ten przepis na czekoladę...dziękuję, jestem strasznym czekoladowym łasuchem i pewnie szybko go wypróbuję...