Co dziś na obiad?
napisał/a:
Miśka27
2017-03-23 20:42
Katherina, pyzy wyjdą tylko z mączystych ziemniaków. Robię zwykle z opakowania 2 lub 2,5 kg. Połowę gotuję i przeciskam przez prasę, studzę, a drugą połowę trę jak na placki i odciskam z nich wodę. Mieszam, dodaję sól, jajko i mąkę ziemniaczaną do uzyskania konsystencji plasteliny.
Zwykle robię z mięsem z rosołu. Kręcę je w maszynce razem z warzywami. Dodaję sól, dużo pieprzu i podsmażoną cebulę. Musi być dość wilgotne, żeby nie wysypywało się z gotowych pyz (można dodać wodę lub rosół).
Można zrobić też z surowego mielonego.
Ciasto pierogowe robię na oko - mąka, sól i gorąca woda. Wyrabiam w robocie, musi być lepkie, sprężyste i nie może kleić się do rąk. Odstawiam przykryte na 10-15 minut.
Zwykle robię z mięsem z rosołu. Kręcę je w maszynce razem z warzywami. Dodaję sól, dużo pieprzu i podsmażoną cebulę. Musi być dość wilgotne, żeby nie wysypywało się z gotowych pyz (można dodać wodę lub rosół).
Można zrobić też z surowego mielonego.
Ciasto pierogowe robię na oko - mąka, sól i gorąca woda. Wyrabiam w robocie, musi być lepkie, sprężyste i nie może kleić się do rąk. Odstawiam przykryte na 10-15 minut.
napisał/a:
Katherina
2017-03-23 20:51
Miśka27, to teraz pytanie - skąd wiesz, że ziemniaki są mączyste?
napisał/a:
Miśka27
2017-03-23 20:55
Katherina, z etykiety albo ufam sprzedawcy na bazarze
napisał/a:
Katherina
2017-03-23 21:00
Miśka27, uff, czyli nie jestem totalnie *ujową gospodynią, że tego nie umiem sama poznać
Dzięki!
Dzięki!
napisał/a:
malwinka89
2017-03-24 11:37
Cukinia zapiekana z pomidorami i mozzarellą
napisał/a:
Misiaq
2017-03-24 11:52
Ja się nawet nie podejmuje takiego wyzwania. Pierogi ruskie i tak najlepsze na świecie robi moja mama, wiec po co próbować?
Mikiemu kupuje czasem takie ze słodkim serem, ale mam sprawdzoną garmażerkę
Makaron z zielonym pesto.
Mikiemu kupuje czasem takie ze słodkim serem, ale mam sprawdzoną garmażerkę
Makaron z zielonym pesto.
napisał/a:
Hecate
2017-03-24 12:46
Wzielam sie za planowanie posilkow na caly tydzien, zobaczymy co z tego wyjedzie. W tym tygodniu na tapacie:
- Domowa pizza na chlebkach naan
- Pieczony losos + singapurskie noodle
- Schabowy + ziemniaki + mizeria
- Mielone + ziemiaki + buraczki zasmazane
- Zupa a'la chinczyk
- Domowe burgery
- Skrzydelka z piekarnika + chleb czosnkowy
- Domowa pizza na chlebkach naan
- Pieczony losos + singapurskie noodle
- Schabowy + ziemniaki + mizeria
- Mielone + ziemiaki + buraczki zasmazane
- Zupa a'la chinczyk
- Domowe burgery
- Skrzydelka z piekarnika + chleb czosnkowy
napisał/a:
Misiaq
2017-03-24 13:22
Nigdy mi to nie wychodziło niestety
napisał/a:
asieczka92
2017-03-25 06:28
u nas się to świtanie sprawdza
podudzia z kurczaka z patelni
podudzia z kurczaka z patelni
napisał/a:
mgielka1983
2017-03-25 07:08
Czwartek, piątek były bitki w sosie pieczeniowo - kechupowym, kasza gryczana, ćwikła z chrzanem.
Dziś leczo.
Dziś leczo.
napisał/a:
lisbeth871
2017-03-25 10:32
Hecate, powodzenia!
dziś: domowe hot dogi
dziś: domowe hot dogi
napisał/a:
malwinka89
2017-03-26 08:57
Wczoraj kebab i frytki
Dziś pomidorowe curry z ryżem
Dziś pomidorowe curry z ryżem