Ciasto z jabłkami. Jakie znacie najlepsze przepisy
napisał/a:
weronika691
2009-09-17 15:25
Bardzo lubię ciasto z jabłkami, ale znam tylko przepis na kruche z antonówkami:)
Podzielcie się swoimi przepisami....
Podzielcie się swoimi przepisami....
napisał/a:
malenstwo23
2009-09-17 21:29
Ja znam przepis na ciasto z jabłkami :) Można je zrobić również ze ślwkami bądź innymi owocami i jet pyszne:
2skl.Mąki
2szkl.cukru
1łyżeczka proszku do pieczenia
stopiona margaryna
4 jajka
Mieszamy aby wszytko się połączyło(miksujemy :) )następnie blachę smarujemy masłem i obsypojey bułką tartą lub na blachę kładziemy paier dopieczenia i wylewamy masę.Układamy jabłka (obrane i pokrojone ) i wsadamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około godzinkę.Po wyjęciu opruszamy cukrem pudrem.Smacznego!
http://www.bebiko.com.pl/#/galeria/38dfe939d22bdd40884b470c7edbfaa6
2skl.Mąki
2szkl.cukru
1łyżeczka proszku do pieczenia
stopiona margaryna
4 jajka
Mieszamy aby wszytko się połączyło(miksujemy :) )następnie blachę smarujemy masłem i obsypojey bułką tartą lub na blachę kładziemy paier dopieczenia i wylewamy masę.Układamy jabłka (obrane i pokrojone ) i wsadamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około godzinkę.Po wyjęciu opruszamy cukrem pudrem.Smacznego!
http://www.bebiko.com.pl/#/galeria/38dfe939d22bdd40884b470c7edbfaa6
napisał/a:
Cleo_80
2009-09-20 17:15
Gdy mam ochotę na szybkie ciasto z jabłkami, to robię takie:
mieszamy w naczyniu 1,5 szklanki mąki, 1,5 szklanki kaszy manny, 1 szklanka cukru, łyżeczka proszku do pieczenia. Obieram 1,5 kg jabłek. Wysypuje na dno formy część tej mieszanki , na to połowę startych jabłek , potem znowu mieszanka , potem jabłka i na górę znowu mieszanka . Na samą górę trę 3/4 kostki masła i do piekarnika na ok 50minut. Pysznie i ekspresowo ;)
mieszamy w naczyniu 1,5 szklanki mąki, 1,5 szklanki kaszy manny, 1 szklanka cukru, łyżeczka proszku do pieczenia. Obieram 1,5 kg jabłek. Wysypuje na dno formy część tej mieszanki , na to połowę startych jabłek , potem znowu mieszanka , potem jabłka i na górę znowu mieszanka . Na samą górę trę 3/4 kostki masła i do piekarnika na ok 50minut. Pysznie i ekspresowo ;)
napisał/a:
bajaderka
2009-09-24 13:09
z ekspressowych ciast z jabłkami to polecam gotowy jabłecznik dr. oetkera
na spodzie jest kruche ciasto potem jabłka a na wierzch pyszny krem
przepis i instrukcja :) jest na pudełku tego jabłecznika
polecam pyszoty
na spodzie jest kruche ciasto potem jabłka a na wierzch pyszny krem
przepis i instrukcja :) jest na pudełku tego jabłecznika
polecam pyszoty
napisał/a:
jkawa
2010-11-28 10:03
Rewelacyjnie wygląda ten jabłecznik na opakowaniu, jednak obawiam się, że z tradycyjnym smakiem szarlotki mało ma wspólnego. Ja lubię amerykańską szarlotkę na ciepło z kruszonką i podaną z lodami waniliowymi. Mało jest miejsc (ciastkarni, restauracji)gdzie można zjeść naprawdę dobre ciasto. Jedno z najlepszych to do mojej babci ;)
napisał/a:
cohenna
2010-11-28 10:56
Siódme niebo
Składniki
6 jajek
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1½ kg jabłek
2 galaretki
1 margaryna
½ szklanki cukru pudru
1½ szklanki zmielonych orzechów
Wykonanie
Białka ubić na sztywną pianę, dodać 1 szklankę cukru, żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Piec około 45 minut w 160 - 180 °C. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodać orzechy, utrzeć. Jabłka zetrzeć na tarce jarzynowej, zagowować. Na gotujące się jabłka wsypać suche galaretki i dobrze wymieszać, gotować jeszcze prze 5 minut. Biszkopt przekroić na pół posmarować masą orzechową i połową masy jabłkowej. Przykryć drugą częścią biszkoptu i posmarować resztą masy jabłkowej
Składniki
6 jajek
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1½ kg jabłek
2 galaretki
1 margaryna
½ szklanki cukru pudru
1½ szklanki zmielonych orzechów
Wykonanie
Białka ubić na sztywną pianę, dodać 1 szklankę cukru, żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Piec około 45 minut w 160 - 180 °C. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodać orzechy, utrzeć. Jabłka zetrzeć na tarce jarzynowej, zagowować. Na gotujące się jabłka wsypać suche galaretki i dobrze wymieszać, gotować jeszcze prze 5 minut. Biszkopt przekroić na pół posmarować masą orzechową i połową masy jabłkowej. Przykryć drugą częścią biszkoptu i posmarować resztą masy jabłkowej
napisał/a:
cohenna
2010-11-28 11:00
Ja robiłam takie ciasta z jabłkami
Szarlotka pychotka: http://www.cohenna.yoyo.pl/index.php?id=200
Szarlotka: http://www.cohenna.yoyo.pl/index.php?id=182
Siódme niebo: http://www.cohenna.yoyo.pl/index.php?id=225
Trociniak: http://www.cohenna.yoyo.pl/index.php?id=75
Robiłam tez kiedyś rogaliki drożdżowe i zamiast dżemu dawałam kawałki jabłek
Szarlotka pychotka: http://www.cohenna.yoyo.pl/index.php?id=200
Szarlotka: http://www.cohenna.yoyo.pl/index.php?id=182
Siódme niebo: http://www.cohenna.yoyo.pl/index.php?id=225
Trociniak: http://www.cohenna.yoyo.pl/index.php?id=75
Robiłam tez kiedyś rogaliki drożdżowe i zamiast dżemu dawałam kawałki jabłek
napisał/a:
Eiger
2012-01-16 21:32
jabłecznik http://jablecznik.com.pl mój ulubiony. Nie wiem jak można piec ciasta na bazie z papierka.
napisał/a:
kuchareczka
2012-01-31 16:28
a ja robie taką szarlotkę cała rodzina jest zadowolona i ze smakiem zajada.
napisał/a:
Fisiel22
2012-03-21 20:33
witam ja znam pyszny przepis na ciasto z jabłkami zapraszam do mnie ) [url]www.mojeciasta-fisiel.blogspot.com[/url]
napisał/a:
kawi
2012-06-26 20:57
W tym temacie podałam przepis na biszkopt - zrób ten średni. Jabłka albo inne owoce wtapia się w ciasto przed włożeniem go do piekarnika.
napisał/a:
emgielka
2013-04-22 13:09
ja uwielbiam szarlotkę babuni :) świetny przepis. Przy okazji polecam ciasteczka firmy Ostrowski . tu