POLECAMY

Chcę kupić dobre wino

napisał/a: pomponik1, 2007-11-23 10:50
Gdzie w Warszawie można kupić dobre ale niedrogie wino? Może znacie jakieś małe fajne sklepiki, które sprowadzają coś oryginalnego?
napisał/a: Maggie77, 2010-05-06 15:04
Fajna lista sklepów jest na nasze-wina.pl; warszawa jest tam czołówce, więc spokojnie znajdziesz adres dobrego sklepu gdzie masz najbliżej
napisał/a: karo_kwiat, 2010-05-06 15:51
Jest pewna sieć której nazwy nie podam bo reklamy nie chcę robić, ale znajdziesz te sklepy w największych centrach handlowych. Wszystko zależy od zasobności portfela i gustów. Ja np. pijam wina od 80-200 zł i te i te dobre, więc trzeba szukać. Czasem nawet takie za 50 zł jest super, a czasem siara której się nie da wypić.
LADYALI
napisał/a: LADYALI, 2010-06-08 13:39
Może ktoś ewentualnie mógłby rozwinąć watek - ja uwielbiam wina niestety sommelierem nie jestem i nie będę - czy ktoś mógłby zatem polecać jakieś dobre wina? I może jeszcze opisywać ewentualnie jakiego rodzaju to wina są?
mala_s
napisał/a: mala_s, 2010-06-28 23:53
LADYALI napisal(a):Może ktoś ewentualnie mógłby rozwinąć watek - ja uwielbiam wina niestety sommelierem nie jestem i nie będę - czy ktoś mógłby zatem polecać jakieś dobre wina? I może jeszcze opisywać ewentualnie jakiego rodzaju to wina są?

Bardzo chętnie pomogę ale z winem to jak z partnerem dobre wino wcale nie oznacza że każdemu smakuje :D jak mówi przysłowie jeden lubi ogórki drugi ogrodnika córki.:D
A więc po pierwsze wolisz wina czerwone czy białe?
Po drugie Słodkie czy Raczej wytrawne Lekkie czy raczej esencjonalne pełne a ciężkie?
Po trzecie czy odpowiada Ci garbnik w winie ( taka cierpka końcówka na języku) czy raczej owocowe zakończenie?
I po czwarte na jaką to ma być okazję i do jakiej mniej więcej kwoty ( Dobre wino wcale nie musi być drogie ):D
Jeśli oczywiście ma być do picia bo jeśli chodzi o lokatę kapitału to co innego.
Tak że proszę o trochę uściślić pytanie a ja postaram się coś podpowiedzieć.
mala_s
napisał/a: mala_s, 2010-06-29 00:14
Tak na początek Jednym z moich ulubionych win są wina węgierskie
Z win białych oczywiście Tokaje
Są to wina białe słodkie deserowe produkowane z podsuszonych winogron (cibeba) w północno-wschodnich Węgrzech w okolicach miasta Tokaj leżącego u stóp góry o tej samej nazwie, u zbiegu Cisy i Bodrogu.
Z Tokai oczywiście najbardziej lubię aszú i niestety niedostępne u nas w Polsce Cuve czy odmianę Hasz-która leżakuje w orzechowych beczkach.
Przybliżę teraz nieco gatunek aszú.
Wino to wytwarza się z gron cibeba ze szczepu winogron furmint (sk: furmint), hárslevelű (sk: lipovina) i sárga muskotály (sk: muškát žltý) sadzonego na południowych stokach wzgórz Hegyalja. Winogrona te przy sprzyjającej pogodzie zarażają się "szlachetną pleśnią" , która powoduje ich odwodnienie (stąd nazwa aszú - uwiędłe) i wzrost stężenia cukru oraz olejków eterycznych. Dla dodatkowego zwiększenia stężenia cukru winogrona te zbiera się po pierwszych październikowych przymrozkach.

Zebrane winogrona starannie się selekcjonuje, rozsypując je na specjalnych stołach i ręcznie wybierając najlepsze. Najbardziej odwodnione winogrona - ale jeszcze nie całkowicie zasuszone oddziela się od reszty, wyciska z nich ostrożnie sok i lekko podferementowuje w niewielkich dębowych beczkach.

Otrzymaną w ten sposób esencję dodaje się do moszczu z pozostałych winogron i całość poddaje się normalnemu procesowi winifikacji. Esencja dodawana jest za pomocą wiader o pojemności 25 l. zwanych puttony (sk: putňa). Liczba puttoni, które widnieją na etykietach butelek tokaju aszú określa, ile wiader dodano do typowych beczek (Göncska beczka) z moszczem o pojemności 136 litrów. Czym więcej puttoni, tym wino jest słodsze, ma bardziej intensywny smak, ciemniejszą barwę i wyższą cenę i tak:

* aszú 3 puttonyos - zawartość cukru od 60 do 90 g/l
* aszú 4 puttonyos - zawartość cukru od 90 do 120 g/l
* aszú 5 puttonyos - zawartość cukru od 120 do 150 g/l
* aszú 6 puttonyos - zawartość cukru od 150 do 180 g/l.

Tokaj aszú może mieć maksymalnie 6 puttoni wino leżakuje minimum trzy lata w beczce i dwa w butelce.

Beczki z młodym winem umieszcza się w piwnicach wykutych w skałach Hegyalja, które są pokryte warstwą czarnej grzybni która zapewnia idealną wilgotność i temperaturę pomieszczeń, gdzie dojrzewa ono w naturalny sposób. Wino rozlewa się do butelek po 5, 6, 7 lub 8 latach dojrzewania.

Jako ciekawostkę Podam że istnieje również wino 7-puttoniowym jest to tak zwana Aszú Eszencja - i jest dostarczana innymi dla królowej Anglii. A w dawnych czasach było podawane umierającym w celu osłodzenia tej ostatniej chwili.

Król Francji Ludwik XIV okrzyknął Tokaja "winem królów i królem win".
mala_s
napisał/a: mala_s, 2010-06-30 13:40
Żadnej odpowiedzi czy się podoba czy nie i czy opisywać coś dalej inne gatunki i regiony.
napisał/a: kasiullaW, 2010-07-07 10:43
Cześć,

Słuchajcie polecam niesamowicie przepyszne wino, MORGEN DAVID (Concord) no pyszota, na każdą okazje jak zabieram ze sobą, nawet osoby które nie smakują sie winem, po prostu sie zachwycają, to jest wino pół słodkie, rozpływa się w ustach, polecam naprawdę.

Spróbujcie ;)
Cikitusia
napisał/a: Cikitusia, 2010-07-07 10:47
Ja też bardzo lubię wina czerwone.... Nie tylko do jakiejś potrawy, ale siąść wieczorem przy dobrym filmie i z lampą wina w ręku....
Gdzieś w domu mam taką książeczkę ze spisem różnych win ich temperaturą podawania, oraz do jakiej potrawy pasują. Jeżeli ktoś będzie tym zainteresowany to poszukam i wpiszę tutaj kilka przykładów.
napisał/a: gniewalka, 2010-08-15 18:26
Jeżeli chodzi o wybór wina i dopasowanie do potrawy to można zajrzeć na strone [url]www.vinationale.pl[/url] jest tam opisane jakie to wino i do jakiej potrawy pasuje ;)