POLECAMY

Delikatny i niezwykle aromatyczny - sprawdż nasze przepisy na sos pomidorowy

Sos pomidorowy to jeden z klasycznych sosów, który możemy przygotować na wiele sposobów – sprawdź nasze przepisy!

/ 7 miesięcy temu
Delikatny i niezwykle aromatyczny - sprawdż nasze przepisy na sos pomidorowy fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Sos pomidorowy  przyrządzany od pokoleń we Włoszech stał się powszechny również na całym świecie. Przyrządzany z surowych lub pieczonych pomidorów doskonale łączy się z makaronem, ryżem lub z chrupiącymi grzankami. Ciekawie komponuje się z oregano, ziołami prowansalskimi oraz aromatycznym czosnkiem – sprawdź nasze przepisy na sos pomidorowy!

Sos bolognese: przepis

Oto składniki na sos bolognese:

  • 200 g mięsa mielonego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • średnia cebula
  • średnia marchewka
  • papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów
  • 100 ml czerwonego wina
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • łyżka suszonych ziół

Jak zrobić sos bolognese?

Rozgrzewamy oliwę z oliwek na patelni i podsmażamy mięso. Dodajemy posiekaną cebulę, pokrojoną marchewkę, paprykę oraz czosnek. Dolewamy pomidory z puszki i doprawiamy. Do całości wlewamy czerwone wino i dusimy przez około 10 minut. Dorzucamy suszone zioła i dusimy przez kolejne 10 minut do miękkości. Tak przygotowany sos pomidorowy idealnie pasuje do makaronu, ryżu lub chrupiącej bagietki.

Sos salsa: przepis

Oto składniki na sos salsa:

  • 3 średnie pomidory
  • średnia cebula
  • 2 papryczki chili
  • łyżka soku z limonki
  • garść posiekanej kolendry
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • łyżeczka oregano
  • szczypta kminu

Jak zrobić sos salsa?

Kroimy pomidory, chili i cebulę na drobne kawałki. Z papryczki usuwamy nasiona i membranki. Wkładamy całość do miski i doprawiamy solą i pieprzem.  Dolewamy sok z wyciśniętej limonki, oregano oraz kumin. Dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowany sos pomidorowy miksujemy na gładko w blenderze.

Sos pomidorowy do makaronu: przepis

Oto składniki na sos pomidorowy do makaronu:

  • łyżka oliwy z oliwek
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • łyżka posiekanej pietruszki
  • łyżeczka cukru
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
  • 400 g penne

Jak zrobić sos pomidorowy do makaronu?

Rozgrzewamy oliwę z oliwek na patelni. Siekamy cebulę i podsmażamy przez 3-5 minut do miękkości. Dodajemy posiekany czosnek i podsmażamy przez około minutę. Dolewamy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Całość zagotowujemy i dusimy przez 6 – 8 minut. Do mieszanki dosypujemy cukier i posiekaną pietruszkę. Doprawiamy solą i pieprzem. W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej, wrzącej wodzie zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Tak przygotowany sos pomidorowy możemy podawać z makaronem, ryżem lub jako dodatek do grzanek.

Sprawdź inne przepisy na przetwory

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)