POLECAMY

Kremowy i delikatny - sprawdź nasze przepisy na sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy to doskonały dodatek do makaronu czy mięsa, który w delikatny sposób podkreśli ich smak – sprawdź nasze przepisy!

/ 7 miesięcy temu
Kremowy i delikatny - sprawdź nasze przepisy na sos pieczarkowy fot. Fotolia

Sos pieczarkowy przygotowywany na bazie zwykłych lub brązowych pieczarek to aromatyczny dodatek do mięs, makaronów lub sałatek. Ciekawie łączy się z kremową śmietanką, jogurtem greckim lub masłem. Sos pieczarkowy możemy wzmocnić przez dodatek czosnku, który nieco zmieni charakter sosu. Sprawdź nasze przepisy na sos pieczarkowy!

Sos pieczarkowy do makaronu: przepis

Oto składniki na sos pieczarkowy do makaronu:

  • 30 g masła
  • łyżka oliwy z oliwek
  • średnia cebula
  • ząbek czosnku
  • 3 -4 pieczarki
  • 5 łyżek wina
  • pół szklanki śmietanki kremówki
  • szczypta soli
  • szczypta białego pieprzu

Jak zrobić sos pieczarkowy do makaronu?

Rozgrzewamy masło razem z oliwą z oliwek. Podsmażamy posiekany czosnek. Dodajemy pokrojone i oczyszczone pieczarki. Gotujemy do miękkości. Dorzucamy sól i pieprz. Dolewamy wino i podsmażamy do momentu, aż alkohol nieco wyparuje. Dolewamy śmietankę kremówkę i dokładnie całość mieszamy. Tak przygotowany sos pieczarkowy możemy podawać z makaronem lub jako dodatek do kopytek.

Sos pieczarkowy ze śmietaną: przepis

Oto składniki na sos pieczarkowy ze śmietaną:

  • 3 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 3-5 listków szałwii
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szklanka śmietanki
  • pół pora

Jak zrobić sos pieczarkowy ze śmietaną?

Rozgrzewamy masło na patelni na małym ogniu. Dodajemy posiekany wcześniej czosnek i szałwię. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekane wcześniej pieczarki przez 5-10 minut. Sos dusimy do momentu, aż część płynu zredukuje się. Dorzucamy pokrojony drobno por i dusimy w śmietanie. Tak przygotowany sos pieczarkowy doskonale nadaje się jako dodatek do dań mącznych i mięsa z grilla.

Sos pieczarkowy do mięsa: przepis

Oto składniki na sos pieczarkowy do mięsa:

  • łyżka oliwy z oliwek
  • 200 g pieczarek
  • 100 g śmietanki
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 ząbki czosnku 

Jak zrobić sos pieczarkowy do mięsa?

Rozgrzewamy olej w większym rondelku i dodajemy pokrojone wcześniej pieczarki. Podsmażam, aż skórka lekko zarumieni się. Dolewamy śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy przez 8-10 minut, cały czas dokładnie mieszając i pilnując, by całość nie przypaliła się. Gdy sos pieczarkowy zredukuje swoją objętość, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i gotujemy przez 2 dodatkowe minuty. Tak przyrządzony sos pieczarkowy idealnie nadaje się jako dodatek do ulubionego mięsa – kotletów z kurczaka lub zrazów wołowych.

Sprawdź inne przepisy na przetwory

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)