Sos dyniowy

Szukasz pomysłu na pyszne przetwory? Wypróbuj nasz sos dyniowy!

Weronika Kwaśniak / miesiąc temu
DRUKUJ PRZEPIS
Sos dyniowy
Fotolia
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 5 kg dyni
  • 2 kg cebuli
  • oliwa z oliwek lub olej
  • sól
  • pieprz
  • opcjonalnie: inne przyprawy
Muffinki z dyni - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na sos dyniowy, który możesz zapasteryzować i przechowywać w słoikach przez całą zimę!

  1. Cebule obierz i pokrój. Podsmaż je na oliwie, aż będą lekko zeszklone.
  2. Dynię obierz, usuń pestki i przygotuj z niej puree. Możesz to zrobić, ścierając ją na tarce lub miksując blenderem.

Ciasto dyniowe - przepis na pyszny deser z dyni

  1. Połącz dynię z cebulą i podsmaż na niewielkim ogniu.
  2. Mieszaj co jakiś czas, czekając aż sos stanie się dość gęsty.

Jak zrobić sernik dyniowy?

  1. Dopraw i przełóż do wyparzonych wcześniej słoików.
  2. Pasteryzuj przez 25 minut.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)