POLECAMY

Sok z czarnego bzu

Sok z czarnego bzu: najlepszy z domowej receptury!

DRUKUJ PRZEPIS
Sok z czarnego bzu
Fotolia
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 4 kg owoców czarnego bzu
  • 4 szklanki cukru
  • 4 szklanki wody
Przygotowanie:

Sok z czarnego bzu jest nieoceniony ze względu na wartości zdrowotne: świetnie wzmacnia odporność. Owoce należy zbierać od września do października, w słoneczne dni, ponieważ podczas zbiorów powinny być suche. Wkrótce po zerwaniu warto zabrać się za przygotowywanie przetworów - czarny bez nie powinien "leżakować".

Jak zrobić sok z pigwy?

Przepis na sok z czarnego bzu:

  1. Oczyść i umyj owoce.
  2. Zalej wodą z cukrem.
  3. Gotuj na małym ogniu przez dwie godziny, aż powstanie gęsty sok.
  4. Odcedź sok i gotuj go na małym ogniu przez godzinę.

Sok z buraków

  1. Gorący sok rozlej do słoików.
  2. Odwróć do góry dnem.
  3. Pasteryzuj 15 minut.

 

Na zlecenie Edipresse

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (9)
/miesiąc temu
Z sokiem z czarnego bzu trzeba uważać. Źle przygotowany może być nawet trujący. Ja tak jak poprzedniczki preferuję sok z czarnego bzu Oleofarm.
/8 miesięcy temu
taki wygotowany syrop juz nie ma chyba zadnych wlasciwosci prozdrowotnych....ludzie myslcie.
/9 miesięcy temu
Zbyt długie gotowanie wytrąca witaminy w tym soku, autorka powinna o tym wiedzieć zanim poleci gotować go przez 3 godziny. 15 minut gotowania+pasteryzacja
POKAŻ KOMENTARZE (6)