Rydze marynowane

Jesień nadeszła, więc przyda ci się przepis na tradycyjne rydze marynowane!

Weronika Kwaśniak / miesiąc temu
DRUKUJ PRZEPIS
Rydze marynowane
Fotolia
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 kg rydzów
  • 2 łyżki soli
  • woda

Do zalewy:

  • 1,5 l wody
  • 8 łyżek cukru
  • 2 łyżki soli
  • 400 ml octu spirytusowego
  • listki laurowe
  • ziele angielskie
  • pieprz w ziarenkach
  • cebula
  • czosnek
Krokiety z kapustą i grzybami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na rydze marynowane! Te pyszne grzyby uchodzą za trudno dostępne - zazwyczaj nie rosną w towarzystwie innych gatunków, a najbardziej "lubią" młodziutkie lasy świerkowe.

  1. Rydze oczyść i umyj.
  2. Obgotuj rydze w posolonym wrzątku. Najlepiej wrzucić je do wrzącej wody i gotować przez 10-15 minut.

Pieczone rydze - przepis

  1. Odcedź i przelej chłodną wodą.
  2. Wyparzone i osuszone słoiki napełniaj ciasno rydzami.
  3. Do każdego słoiczka włóż pół ząbka czosnku, kawałek cebuli, listek laurowy, ziarnko ziela angielskiego i 4 ziarenka czarnego pieprzu.
  4. Wodę zagotuj z solą i cukrem. Dodaj także ocet.

Rydze duszone - przepis

  1. Rydze zalej zalewą i dobrze zakręć.
  2. Pasteryzuj w garnku z gorącą wodą przez około 25-30 minut.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)