POLECAMY

Przepis na korniszony

Jedne z najsmaczniejszych przetworów!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Przepis na korniszony
Fotolia
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 kg niewielkich ogórków
  • 4 ząbki czosnku
  • chrzan
  • koper
  • 1/4 litra octu
  • 2 litry wody
  • 2 łyżki soli
  • 8 łyżek cukru
  • listki laurowe
  • pieprz czarny ziarnisty
  • gorczyca
  • ziele angielskie
Przygotowanie:

Zobacz, jak zrobić korniszony!

  1. Na dnie słoików ułóż chrzan, czosnek i koper.
  2. Do słoików powkładaj ogórki.
  3. Wymieszaj ocet i wodę z cukrem, solą, ziarenkami pieprzu, gorczycą, liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim.
  4. Po wymieszaniu zalewę gotuj przez 15-20 minut.
  5. Zalej ogórki przygotowaną zalewą, mocno zakręć pokrywki i postaw słoiki do góry dnem.

Zobacz inne pomysły na przetwory:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/rok temu
jak zrobić korniszony z chili?????
/rok temu
jak zrobić korniszony z dużych ogórków?