POLECAMY

Smaki lata zamknięte na dłużej - pomidory na zimę w kilku odsłonach!

Pomidory na zimę w słoikach z dodatkiem ulubionych przypraw i dodatków doskonale komponują się w sałatkach i przystawkach – sprawdź nasze przepisy!

/ 2 miesiące temu
Smaki lata zamknięte na dłużej - pomidory na zimę w kilku odsłonach! fot. Fotolia

Pomidory wekowane na zimę do słoików z aromatycznymi przyprawami i dodatkami są ciekawym dodatkiem do obiadu czy sałatek. Możemy pokroić je w plastry, zmiksować na przecier lub przygotować doskonały ketchup. Sprawdź jak zachować smak lata na dłużej!

Pomidory na zimę w całości

Oto składniki na pomidory na zimę w całości:

  • kilogram podłużnych pomidorów
  • łyżeczka soli
  • ocet
  • woda
  • ziele angielskie
  • liść laurowy

Jak zrobić pomidory na zimę w całości?

Pomidory dokładnie sparzamy wrzątkiem. Następnie obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Przygotowujemy roztwór na bazie wody, octu i soli. Do wyczyszczonych słoików wkładamy pomidory, liść laurowy i ziele angielskie. Zalewamy roztworem i szczelnie zamykamy. Wekujemy w gorącej wodzie. Tak przygotowane pomidory są idealnym dodatkiem do obiadu lub sałatek warzywnych.

Pomidory na zimę w zalewie

Oto składniki na pomidory na zimę w zalewie:

  • łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • kilogram pomidorów
  • 2 papryczki chili
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • czosnek

Jak zrobić pomidory na zimę w zalewie?

Pomidory sparzamy pod gorącą wodą i obieramy ze skórki. Kroimy drobno w kostkę lub plasterki. Chili siekamy drobno i wydrążamy membranę z nasionami. Przekładamy do słoików i dodajemy pokrojony czosnek, ziele angielskie, liść laurowy oraz pomidory. Zalewamy przygotowanym roztworem z soli, cukru oraz wody. Zamykamy szczelnie pokrywką. Odstawiamy w chłodne miejsce. Tak przygotowane pomidory doskonale smakują jako dodatek do sałatek lub kanapek.

Pomidory zielone na zimę

Oto składniki na pomidory zielone w zalewie:

  • kilogram zielonych pomidorów
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • ocet
  • woda
  • korzeń chrzanu
  • liście dębu

Jak zrobić pomidory zielone w zalewie?

Zielone pomidory dokładnie sparzamy pod gorąca wodą i obieramy ze skórki. Kroimy na cienkie plasterki i przekładamy do słoików. Chrzan trzemy na tarce o cienkich oczkach. Doprawiamy liśćmi dębu, zielem angielskim i liściem laurowym. Zalewamy roztworem z octu i wody. Tak przygotowane przetwory z zielonych pomidorów świetnie nadają się jako dodatek do przystawek lub sałatek.

Zobacz inne przepisy na przetwory

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)