Opieńki marynowane

Nowy pomysł na jesienne przetwory - koniecznie wypróbuj!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Opieńki marynowane
Fotolia
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg opieniek
  • 2 listki laurowe (na słoik)
  • 3 ziarna ziela angielskiego (na słoik)
  • 6-8 ziaren gorczycy (na słoik)
  • 3 ziarna pieprzu (na słoik)
  • 3 łyżeczki cukru
  • 3 łyżeczki soli
  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10% (lub 2 szklanki octu winnego 6%)
Dynia marynowana - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Wyczyść opieńki i opłucz je dokładnie.
  2. Gotuj je w osolonej wodzie przez około 20 minut (łyżka soli na litr wody).
  3. Odsącz grzybki na sitku.
  4. Ponownie zagotuj opieńki w posolonej wodzie (czystej).
  5. Przygotuj zalewę z octu, wody, cukru, soli, liści laurowych, ziela angielskiego, pieprzu oraz gorczycy.
  6. Całą zalewę zagotuj.
  7. Opieńki ponownie odsącz, a potem włóż je do słoików.
  8. Zalej grzybki przygotowaną zalewą.
  9. Zakręć słoiki i pasteryzuj przez 20 minut.

Zobacz inne przepisy grzybowe:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)