Ogórki z chili

Przetwory o pikantnym i wyrazistym smaku!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Ogórki z chili
Fotolia
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2,5 kg ogórków
  • 3,5 łyżki soli
  • 1,5 główki czosnku
  • 3 łyżeczki chili
  • 1,5 szklanki octu
  • 7 łyżek oleju
  • 400 g cukru
Dynia marynowana - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na ogórki z chili!

  1. Jeśli chcesz, możesz pokroić umyte ogórki w słupki. Jeśli nie, pozostaw je w całości. Zaleca się jednak pokrojenie.
  2. Zasyp ogórki solą i pozostaw na 5 godzin.
  3. Czosnek drobno posiekaj.
  4. Po upływie wyznaczonego czasu, posyp ogórki chili i czosnkiem.
  5. Wymieszaj ocet z cukrem i zagotuj.
  6. Dodaj do octu i cukru olej, wystudź.
  7. Przygotowaną zalewę dobrze wymieszaj i zalej nią ogórki. Odstaw na całą noc, a najlepiej na 12-14 godzin.
  8. Włóż ogórki do słoików, wlej zalewę.
  9. Pasteryzuj 15 minut.

Sprawdź inne przepisy na przetwory:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)