POLECAMY

Letni przysmak do obiadu - sprawdź nasze przepisy na ogórki małosolne

Ogórki małosolne to chrupiący i ciekawy dodatek sezonowy do obiadu, który samodzielnie przygotujesz w zaciszu swojego domu – sprawdź nasze przepisy!

/ 6 miesięcy temu
Letni przysmak do obiadu - sprawdź nasze przepisy na ogórki małosolne fot. Fotolia

Ogórki małosolne to bogactwo bakterii kwasu mlekowego, które wpływają zbawiennie na nasz układ pokarmowy i odpornościowy. Z dodatkiem chili, czosnku i ziół zyskują charakterystyczny i niebanalny smak. Przygotowywane w słoikach z dodatkiem słonej zalewy są gotowe już w przeciągu 2-3 dni. Sprawdź nasze przepisy na doskonałe ogórki małosolne!

Ogórki małosolne: przepis

Oto składniki na ogórki małosolne z chili:

  • kilogram ogórków gruntowych
  • 2 łyżki soli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5 litra letniej wody
  • pęczek kopru
  • chrzan
  • liście chrzanu
  • liście porzeczki czarnej
  • liście dębu
  • chili

Jak zrobić ogórki małosolne?

Ogórki myjemy pod bieżąca wodą i dokładnie oczyszczamy z resztek piasku. Odrywamy ogonki i ewentualne liście. Osuszamy na sicie lub na ręczniku papierowym. Zagotowujemy wodę z solą i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zostawiamy do ostudzenia. Słoik napełniamy ogórkami. Układamy ciasno jeden przy drugim i przekładamy przepołowionym czosnkiem, zielem angielskim i liściem laurowym. Na wierzch układamy liście i korzeń chrzanu. Pokrojone w paseczki chili układamy między ogórkami. Wszystko zalewamy ciepłą wodą. Odstawiamy pod przykryciem do zakiszenia. Po 2 dniach są gotowe do spożycia. Tak przyrządzone ogórki doskonale smakują jako dodatek do obiadu.

Ogórki małosolne w słoiku: przepis

Oto składniki na ogórki małosolne w słoiku:

  • 2 kilo ogórków gruntowych
  • 2,5 litra letniej wody
  • 6-7 ząbków czosnku
  • chrzan
  • pęczek kopru
  • liście dębu
  • 3 łyżki soli kamiennej

Jak zrobić ogórki małosolne w słoiku?

Ogórki dokładnie obmywamy i oczyszczamy pod bieżąca wodą. Pozbywamy się zwiędłych i z plamkami. Wodę zagotowujemy z solą i ostudzamy. Siekamy część czosnku. Ogórki układamy ciasno w wyparzonych słoikach. Wkładamy korzeń chrzanu pokrojony na kawałki oraz liście i czosnek. Wszystko zalewamy wodą. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 2-3 dniach są gotowe do spożycia. Tak przygotowane możemy jeść na surowo do obiadu lub w formie sałatki warzywnej.

Zalewa do ogórków małosolnych: przepis

Oto składniki na zalewę do ogórków małosolnych:

  • sól kamienna
  • letnia woda
  • pęczek kopru
  • liście dębu
  • liście chrzanu
  • liście wiśni
  • 5-6 ząbków czosnku
  • ziele angielskie
  • liść laurowy

Jak zrobić zalewę do ogórków małosolnych?

Zagotowujemy wodę w garnku razem z solą kamienną. Następnie studzimy. Przygotowujemy mieszankę z liści dębu, wiśni i chrzanu i mieszamy z czosnkiem, zielem angielskim i liściem laurowym. Po ułożeniu ogórków w naczyniu glinianym lub słoiku dodajemy zalewę z dodatkiem przypraw i liści. Zalewa ma charakterystyczny i intensywny smak.

Zobacz inne przepisy na przetwory

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)