Ogórki małosolne

Sprawdź tradycyjny przepis na ogórki małosolne!

DRUKUJ PRZEPIS
Ogórki małosolne
Fotolia
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1,5 kg ogórków
  • 2 gałązki kopru
  • 4–5 ząbków czosnku
  • kawałki korzenia chrzanu

Na zalewę do ogórków małosolnych:

  • ok.1 l wody
  • 1,5 łyżki soli
Ciasto francuskie ze szpinakiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na ogórki małosolne!

  1. 1,5 kg ogórków umyj i osusz. Ułóż ścisło w naczyniu, przekładając 2 gałązkami kopru, 4–5 ząbkami czosnku i kawałkami korzenia chrzanu. Można też dodać liście wiśni, czarnej porzeczki lub winorośli oraz ziarna gorczycy.
  2. Zagotuj ok. 1 l wody z 1,5 łyżki soli.
  3. Wodą o temperaturze pokojowej zalej ogórki.
  4. Przykryj talerzykiem i obciąż, by wszystkie były przykryte zalewą.
  5. Ogórki małosolne odstaw w ciepłe miejsce.
Przepis z "Przyjaciółki"

Sprawdź inne przepisy na przetwory:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (5)
/rok temu
powiem wam tyle. najlepszy przepis na ogórki małosolne to ma moja babcia
/rok temu
dobry przepis na ogórki małosolne to skarb, nie zawsze się taki trafia
/3 lata temu
małosolne to ogorki ktore slugo nie postoja, bo to na bierzaco do zjedzenia a na zime to daje di kiszenia kopiasta lyzke soli na liutr wody i sie b, dobrze trzymaja, ja kisze w sloikach i malosolne i na zime. te na zime stawiam w piwnicy na podloze i trzymaja sie do teraz b. dobrze mam jeszcze 2 sloje z ubieglego roku...pozdrawiam.
POKAŻ KOMENTARZE (2)