Ogórki konserwowe

Najlepsze przetwory na zimę!

DRUKUJ PRZEPIS
Ogórki konserwowe
Fotolia
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Składniki na 1 l zalewy:
  • 200 ml octu 10%
  • 4 szklanki wody
  • łyżka soli
  • 4 łyżki cukru
Przyprawy:
  • gorczyca
  • ziele angielskie
  • koperek
  • pieprz ziarnisty
  • chrzan (korzeń)
  • czosnek
  • liść laurowy
  • ogórki gruntowe
Dynia marynowana - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz, ak zrobić ogórki konserwowe - przepis, który zawsze się udaje!

  1. Ogórki umyć w zimnej wodzie.
  2. Pozostawić je na 30 minut.
  3. W tym czasie dokładnie umyć i wyparzyć słoiki.
  4. Przygotować zalewę.
  5. Na dnie słoików ułożyć zioła i przyprawy.
  6. Następnie włożyć do nich ogórki.
  7. Całość zalać zalewą.
  8. Pasteryzować ok 4-5 minut od zalania.
  9. Na koniec słoiki z ogórkami konserwowymi ustawić na ręczniku do góry dnem i przykryć. Poczekać do wystygnięcia.

Sprawdź inne przepisy na przetwory:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
senix/rok temu
jak zrobić ogórki konserwowe z dużych ogórków?