POLECAMY

Chrupiące i aromatyczne - sprawdź nasze przepisy na ogórki kiszone

Ogórki kiszone to doskonały dodatek do obiadu, który idealnie pasuje do gulaszu – sprawdź nasze przepisy!

/ 2 miesiące temu
Chrupiące i aromatyczne - sprawdź nasze przepisy na ogórki kiszone fot. Fotolia

Ogórki kiszone to bogactwo wapnia oraz witaminy C, niezbędnej do budowania naturalnej ochrony układu odpornościowego. Kiszone na zimę, w słoikach są ciekawym dodatkiem do obiadu lub przystawką. Z dodatkiem chili, czosnku lub innych przypraw, możemy nadać im niepowtarzalny smak i aromat. Sprawdź nasze przepisy na doskonałe ogórki kiszone!

Ogórki kiszone na zimę: przepis

Oto składniki na ogórki kiszone na zimę:

  • 600 g średnich ogórków
  • pół litra gorącej wody
  • 2 kilo soli
  • koper
  • 6 ząbków czosnku
  • chrzan
  • liście dębu
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • liść laurowy

Jak zrobić ogórki kiszone na zimę?

Wszystkie przygotowane słoiki dokładnie wyparzamy. Ogórki moczymy w zimnej wodzie, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Układamy wszystkie ogórki ciasno w słoikach i przekładamy korzeniem chrzanu, liśćmi, zielem angielskim, pieprzem, czosnkiem oraz koprem. Zalewamy ogórki wrzącą wodą z solą. Pasteryzujemy słoiki w gorącej wodzie. Tak przygotowane ogórki kiszone możemy przechowywać w spiżarni przez długi okres czasu. Dodajemy do sałatek lub surówek.

Ogórki kiszone w słoikach: przepis

Oto składniki na ogórki kiszone w słoikach:

  • średnie ogórki
  • 5 ząbków czosnku
  • korzeń chrzanu
  • koper
  • wrząca woda
  • sól do przetworów

Jak zrobić ogórki kiszone w słoikach?

Słoiki dokładnie wyparzamy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Ogórki dokładnie oczyszczamy z nadmiaru piasku w zimnej wodzie. Następnie układamy ogórki naprzemiennie z czosnkiem, chrzanem. Całość zalewamy wrząca wodą z solą do przetworów. Tak przyrządzone ogórki kiszone idealnie pasują do surówek lub w całości na surowo jako przystawka.

Ogórki kiszone z chili: przepis

Oto składniki na ogórki kiszone z chili:

  • średnie lub małe ogórki
  • koper
  • 4-5 ząbków czosnku
  • liście wiśni lub dębu
  • korzeń chrzanu
  • ziele angielskie
  • sól

Jak zrobić ogórki kiszone z chili?

Słoiki oraz przykrywki dokładnie wyparzamy. Osuszamy ręcznikiem papierowym lub bawełnianą ściereczką. Ogórki moczymy w zimnej wodzie i oczyszczamy z piasku i innych nieczystości. Układamy ciasno we wcześniej wygotowanych słoikach naprzemiennie z czosnkiem, chrzanem i liśćmi dębu. Dorzucamy ziele angielskie. Całość zalewamy wrzącą wodą z solą. Dokładnie pasteryzujemy i zamykamy pokrywką. Idealnie komponują się do dań z mięsa jako surówka lub przystawka.

Sprawdź inne przepisy na przetwory

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)