Ogórki kiszone

Niezastąpione podczas każdej imprezy!

DRUKUJ PRZEPIS
Ogórki kiszone
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 40 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 2 kg małych ogórków
  • 2 litry wody
  • 2 łyżki soli kamiennej
  • główka czosnku
  • duża łodyga kopru do kiszenia
  • łyżka ziela angielskiego
  • łyżka pieprzu czarnego
  • 2 łyżeczki gorczycy
  • chrzan
Dynia marynowana - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Wodę wlej do garnka, zagotuj z solą. Ostudź. Ogórki umyj pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem, a następnie ułóż ciasno w przygotowanych, wyparzonych słoikach.
  2. Do słoików wsyp po kilka ziaren ziela angielskiego, czarnego pieprzu i po 1/4 łyżeczki gorczycy.
  3. Ząbki czosnku obierz, włóż po kilka do słoików razem z kawałkiem łodygi kopru i kawałkiem korzenia chrzanu. Zalej ostudzoną wodą z solą. Słoiki z ogórkami zakręć i odstaw w chłodne miejsce przynajmniej na 3 tygodnie.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
sese/rok temu
ogórki kiszone to niezastąpiona przekąska