Ocet jabłkowy

Możesz go przygotować o każdej porze roku!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Ocet jabłkowy
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • obierzyny z jabłek
  • woda
  • cukier
Dżem jabłkowo-gruszkowy - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na ocet jabłkowy - jest idealny do doprawiania potraw, lekkich marynat. Rozcieńczony (łyżeczka na szklankę wody, 2 porcje dziennie) działa odtruwająco, odchudzająco i odkwaszająco.

  1. Obierzyny z jabłek włóż do słoja.
  2. Zalej letnią przegotowaną, osłodzoną wodą (łyżka cukru na 1 l wody).
  3. Przykryj gazą, odstaw w ciepłe miejsce do sfermentowania.
  4. Przecedź, rozlej do butelek, zamknij.

Zobacz inne przepisy na pyszności z jabłkami:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)