Nalewka z czarnej porzeczki - przepis babci Irenki

Przygotuj nalewkę z czarnej porzeczki, a kiedy nadejdzie zima, będzie ci przypominać smaki lata. Przepis babci Irenki jest perfekcyjny - dzięki niemu trunek ma prawdziwie głęboki smak.
Weronika Kwaśniak / 12.07.2021 12:47
DRUKUJ PRZEPIS
Nalewka z czarnej porzeczki - przepis babci Irenki fot. Adobe Stock, Igor Normann
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1,5 kg czarnych porzeczek,
  • 70 dag cukru,
  • 0,5 l spirytusu 95%,
  • 0,5 l wódki 40%.
Przygotowanie:

Nalewka z czarnej porzeczki według przepisu babci Irenki będzie smakować najlepiej, jeśli wykonasz ją z bardzo dojrzałych owoców. Chociaż sama nalewka z czarnej porzeczki jest bardzo prosta w przygotowaniu, na proces dojrzewania przeznacz około 6 miesięcy.

  1. Owoce czarnej porzeczki opłucz, osusz, oberwij z gałązek, usuń szypułki, rozgnieć, wrzuć do słoja, zasyp cukrem i zalej spirytusem, odstaw na 2 tygodnie.
  2. Nalew (wytworzony płyn) zlej do innego naczynia, zamknij, odstaw.
  3. Porzeczki, które zostały, zalej wódką, odstaw na 4 tygodnie, po czym zlej z nich alkohol, a owoce odciśnij.
  4. Połącz wszystkie płyny, przefiltruj, rozlej do butelek, odstaw nalewkę z czarnej porzeczki na 6 miesięcy.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 04.09.2009 przez Irenę Piotrak

Zobacz więcej przepisów na nalewki:
Nalewka z kawy
Nalewka z żurawiny
Nalewka z wiśni z pestkami

DRUKUJ PRZEPIS