Nalewka na pigwowcu japońskim

Z lekkim posmakiem cynamonu!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Nalewka na pigwowcu japońskim
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 50 dag dojrzałych owoców pigwowca japońskiego
  • kawałek cynamonu
  • 40 dag cukru
  • 1/2 l spirytusu 70%
Dynia marynowana - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na nalewkę na pigwowcu japońskim!

  1. Owoce umyj, pokrój w cząstki, usuń gniazda nasienne.
  2. Umieszczaj w słoju, przesypując cukrem.
  3. Dodaj cynamon, zalej połową spirytusu.
  4. Szczelnie zamknij, odstaw na miesiąc w ciepłe miejsce.
  5. Codziennie potrząsaj słojem, by cukier łatwiej się rozpuścił.
  6. Dodaj pozostały spirytus, zamieszaj, szczelnie zamknij.
  7. Odstaw na 2 miesiące w ciepłe miejsce.
  8. Zlej płyn, przefiltruj na sicie wyłożonym filtrem do kawy.
  9. Rozlej do butelek, zamknij.
  10. Wynieś w chłodne, ciemne miejsce i zostaw na minimum 6 miesięcy.

Zobacz inne przepisy na nalewki:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)