Mus z moreli

Nietypowy pomysł na mus z moreli z dodatkiem... pieprzu!

Weronika Kwaśniak / 4 miesiące temu
DRUKUJ PRZEPIS
Mus z moreli
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1,5 kg moreli
  • 1 kg cukru
  • sok z 2 cytryn
  • 3 łyżki marynowanego zielonego pieprzu
  • 3 łyżki koniaku
Dynia marynowana - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na mus z moreli!

  1. Morele zblanszuj we wrzątku, zdejmij skórkę i usuń pestki.
  2. Owoce pokrój, włóż do garnka, wsyp cukier i sok z cytryny.
  3. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj 30 minut.
  4. Kiedy owoce będą już miękkie, zmiksuj je starannie za pomocą blendera.
  5. Zwiększ ogień i często mieszając, gotuj kolejne 20 minut, aby mus osiągnął odpowiednią konsystencję (kropla musu upuszczona na zimny talerzyk powinna krzepnąć).
  6. Odszumuj. Dodaj odsączony pieprz i wlej koniak, wymieszaj.
  7. Mus przełóż do wyparzonych i osuszonych słoiczków, szczelnie zamknij.

Zobacz więcej przepisów z morelami:

Sernik morelowy - przepis
Sorbet morelowy - przepis
Ciasto morelowe - przepis
Przetwory z moreli - 8 przepisów
Polędwiczki faszerowane morelami - przepis

DRUKUJ PRZEPIS
Tagi: pieprzprzetworymusmorele
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
Paulina/3 miesiące temu
ja morele blenduje w robocie kuchennym , jest dużo szybciej jak mus robię w panasonicu a dopiero potem zesmażam.