Mus jabłkowy

Zimą świetnie nada się do szarlotki!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Mus jabłkowy
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • jabłka - różne rodzaje (kwaśne, słodkie, miękkie, twarde) w dowolnej ilości
  • trochę wody
Dżem jabłkowo-gruszkowy - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na mus jabłkowy!

  1. Przygotuj garnek z przykrywką w rozmiarze adekwatnym do ilości jabłek. Jeżeli planujesz zrobić mus z ok. 2 kg jabłek, to wystarczy średni rozmiar garnka. Najlepszy będzie garnek emaliowany.
  2. Wlej na spód garnka trochę wody. Tak, aby przykryło spód na ok 1,5 cm.
  3. Postaw garnek na najmniejszy ogień i doprowadź wodę do wrzenia.
  4. W międzyczasie umyj jabłka.
  5. Na bieżąco obieraj jabłka ze skórki, wycinaj gniazda nasienne i pokrojone wrzucaj do garnka z odrobiną gotującej się wody.
  6. Natychmiast po wrzuceniu przykrywaj garnek przykrywką, pozwalając aby jabłka się dusiły.
  7. Następnie kolejne i kolejne jabłka przygotowuj w ten sam sposób. Pamiętaj, aby co kilka chwil mieszać mus drewnianą łyżką.
  8. Po obraniu wszystkich jabłek, mieszając co jakiś czas, na wolnym ogniu gotuj mus jeszcze przez około 5- 10 minut.
  9. Następnie do przygotowanych wcześniej, wyparzonych słoiczków, nakładaj gorący mus i zakręcaj nakrętki.
  10. Słoiczki stawiaj do góry dnem, na serwetce, do całkowitego wystygnięcia.

Sprawdź inne przepisy na przetwory:

DRUKUJ PRZEPIS
Tagi: jabłkadżemmusprzetwory
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)