POLECAMY

Pożywne i aromatyczne - sprawdź nasze przepisy na leczo do słoików

Leczo do słoików to wspaniały pomysł na jesienne przetwory z cukinii i papryki – sprawdź nasze przepisy!

/ miesiąc temu
Pożywne i aromatyczne - sprawdź nasze przepisy na leczo do słoików fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Leczo do słoików na bazie zielonej, czerwonej lub żółtej papryki doskonale smakuje w asyście cukinii lub pomidorów. Dodatek kiełbasy śląskiej lub jałowcowej nada wykwintnego aromatu. Sprawdź nasze doskonałe przepisy na leczo do słoików!

Leczo do słoików na zimę

Oto składniki na leczo do słoików na zimę:

  • 2 cebule
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 8 średnich papryk: czerwonej, żółtej i zielonej
  • 5 pomidorów
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • pętko kiełbasy

Jak zrobić leczo do słoików na zimę?

Cebulę siekamy i podsmażamy na rozgrzanej patelni. Następnie kroimy paprykę w drobne paseczki. Pomidory obieramy ze skórki. Kiełbasę kroimy w mniejsze plasterki i podsmażamy na patelni. Przekładamy paprykę i pomidory i dusimy na małym ogniu przez około 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przyrządzone leczo wkładamy do wcześniej wyparzonych słoików i mocno zakręcamy pokrywką. Układamy do góry dnem. Możemy je podawać jako osobne danie lub jako dodatek do obiadu.

Leczo do słoików bez cebuli

Oto składniki na leczo do słoików bez cebuli:

  • 5-6 średniej wielkości papryk
  • 5 pomidorów
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • pętko kiełbasy jałowcowej

Jak zrobić leczo do słoików bez cebuli?

Na rozgrzanej patelni podsmażamy wcześniej pokrojona kiełbasę. Paprykę i pomidory kroimy w mniejsze paseczki . Przekładamy na patelnię i dusimy na małym ogniu przez 15 minut do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem. Leczo wlewamy do wcześniej wyparzonych słoików i zakręcamy szczelnie pokrywką. Układamy do góry dnem. Tak przyrządzone danie możemy przechowywać przez około rok w spiżarni, w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Leczo do słoików z cukinii

Oto składniki na leczo do słoików z cukinii:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 średnie cebule
  • 5 papryk: zielonej i czerwonej
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • słodka papryka w proszku
  • 3 cukinie średniej wielkości
  • pętko kiełbasy

Jak zrobić leczo do słoików z cukinii?

Na rozgrzanej patelni podsmażamy posiekaną cebulę. Paprykę kroimy w paseczki. Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w talarki. Wkładamy warzywa na patelnię i smażymy razem z pokrojoną kiełbasą. Dusimy przez około 20 minut na wolnym ogniu. Doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką papryką w proszku. Tak przyrządzone danie możemy zawekować i przechowywać przez rok w chłodnym i zaciemnionym miejscu. Idealne jako samodzielne danie lub dodatek do głównego.

Zobacz inne przepisy na przetwory

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)