Konfitury z czerwonej cebuli

Pomysł na nietypowe przetwory!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Konfitury z czerwonej cebuli
www.beatapolatynska.pl/licencja
Liczba porcji: 10
Czas wykonania: 50 min
Ilość kalorii: 65 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 50 dag czerwonej cebuli
  • oliwa z oliwek lub olej
  • 2 łyżki cukru
  • tymianek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 150 ml czerwonego półsłodkiego wina
  • łyżka miodu
  • sól
  • pieprz
Dżem jabłkowo-gruszkowy - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na konfitury z czerwonej cebuli!

  1. Cebule obierz, pokrój w kostkę, posól.
  2. Zeszklij na oliwie z oliwek.
  3. Dodaj cukier, roztarty tymianek i ocet, duś, aż odparuje płyn.
  4. Podlej winem, dodaj miód i pieprz, ponownie duś na małym ogniu, aż płyn odparuje.
  5. Dopraw do smaku, wymieszaj.
  6. Gorącą konfiturą napełnij słoiczki, zakręć.
  7. Wystudzoną konfiturę trzymaj w lodówce.
  8. Podawaj do wędlin, mięs na zimno i pasztetów.

Sprawdź inne przepisy na przetwory:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/8 miesięcy temu
Fajny przepis. Jestem w trakcie jej przyrzadzania. Smak już jest. Zastanawiam się nad konsystencja czy aby nie zmiksowaj jej blendrem. Jeszcze trochę poduszek i wtedy zadecyduje :-)