Konfitury z czereśni

Zachowaj smak lata na dłużej!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Konfitury z czereśni
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg czereśni, najlepiej jasnych
  • 1 kg cukru
  • sok z 1 cytryny
Dżem jabłkowo-gruszkowy - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na konfitury z czereśni!

  1. Czereśnie umyj, pozbaw ogonków, wydryluj.
  2. Przygotuj syrop: do garnka wlej 250 ml gorącej wody, wsyp cukier i gotuj, dopóki cukier się nie rozpuści. Zbierz tworzącą się szumowinę.
  3. Gorącym syropem zalej czereśnie, ponownie zagotuj, przelej do miski i odstaw na 12 godzin.
  4. Następnego dnia zlej syrop z czereśni, zagotuj, odszumuj.
  5. Ponownie zalej owoce. Smaż 5 minut.
  6. Odszumuj, ostudź, przełóż do miseczki i odstaw na 12 godzin.
  7. Konfitury przełóż ponownie do garnka, skrop sokiem z cytryny, smaż, potrząsając rondlem.
  8. Gdy owoce staną się szkliste, zdejmij z ognia.
  9. Ostudź, potrząsając, aby czereśnie połączyły się z syropem.
  10. Ostudzone konfitury przełóż do wyparzonych słoików i zamknij.

Zobacz inne przepisy z czereśniami:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/rok temu
zawszę robię konfitury z czereśni razem z moją babcią