Konfitura z cytryny

Z subtelnym posmakiem wanilii!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Konfitura z cytryny
Fotolia
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 kg cytryn
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 laski cynamonu
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/2 laski wanilii
Dżem jabłkowo-gruszkowy - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na konfiturę z cytryny i wanilii!

  1. Cytryny włóż do garnuszka, zalej wodą i gotuj przez 25 minut.
  2. Wyjmij ugotowane cytryny, przekrój je na połówki.
  3. Sok i miąższ z cytryn wyciśnij do miski.
  4. Wystudź cytrynową masę i wstaw do lodówki.
  5. Z cytrynowych skórek odetnij białą część. Żółte skórki zalej dużą ilością wody i odstaw w chłodne miejsce na 5-6 godzin.
  6. Po upływie wyznaczonego czasu posiekaj drobno skórki.
  7. Zagotuj ok. 2 litry wody z cukrem.
  8. Dodaj do wody posiekane skórki cytryn, kawałek wanilii i laski cynamonu.
  9. Gotuj na małym ogniu, jeśli woda wyparuje w całości, dolej odrobinę.
  10. Gotuj przez około 1,5 godziny, co jakiś czas mieszając.
  11. Odstaw konfiturę i kolejnego dnia gotuj ją ponownie przez 1,5-2 godziny, uważając aby się nie przypaliła.
  12. Podczas gotowania dodaj tym razem miąższ z cytryny (warto zmiksować go wcześniej blenderem), wsyp przyprawę do piernika.
  13. Gotową konfiturę przełóż do słoików, zakręć zanim wystygnie i ustaw dnem do góry.

Zobacz inne przepisy na przetwory:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)