Konfitura z agrestu i malin

Smak lipca w małych słoiczkach: konfitura z agrestu i malin!

Weronika Kwaśniak / 4 miesiące temu
DRUKUJ PRZEPIS
Konfitura z agrestu i malin
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1,5 kg dojrzałego agrestu
  • 1 kg malin
  • 3 kg cukru
  • 3/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • sok i skórka z cytryny
     
Dżem jabłkowo-gruszkowy - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na konfiturę z agrestu i malin!

  1. Owoce oczyść z szypułek, umyj i odsącz z wody.
  2. Cytrynę sparz, zetrzyj skórkę oraz wyciśnij sok.
  3. Kilogram agrestu włóż do rondla i wraz z winem i cukrem doprowadź do wrzenia.
  4. Następnie zmniejsz ogień i delikatnie mieszając całkowicie rozpuść cukier (około 7-8 minut).
  5. Dodaj maliny, pozostały agrest, startą skórkę oraz sok z cytryny i gotuj na małym ogniu, mieszając, aby konfitury się nie przypaliły.
  6. Gdy masa zacznie gęstnieć, ostrożnie przełóż do słoiczków, zamknij i odwróć do góry dnem.

Zobacz więcej przepisów na przetwory:

Jak zrobić konfiturę z granatu?
Przetwory z jagód - 11 przepisów
Maliny w soku własnym - przepis
Przetwory z agrestu - 7 przepisów
Dżem z dyni - przepis

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)