Konfitura z agrestu i kiwi

Pomysł na pyszne przetwory!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Konfitura z agrestu i kiwi
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 kg zielonego agrestu
  • 5 owoców kiwi
  • 1 kg cukru
Dżem jabłkowo-gruszkowy - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na konfiturę z agrestu i kiwi!

  1. Agrest umyj, odszypułkuj.
  2. 3 owoce kiwi obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Owoce przełóż do dużego garnka i zasyp cukrem, dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia.
  4. Od chwili zagotowania, przez kolejne 15 minut smaż konfiturę na małym ogniu, po czym pozostaw do ostudzenia.
  5. Ponownie smaż 10 minut i ponownie odstaw do ostudzenia.
  6. Następnego dnia konfiturę przesmaż po raz ostatni, ciągle mieszając, aby się nie przypaliła.
  7. Pozostałe owoce kiwi obierz i pokrój w plasterki.
  8. Układaj je na ściankach wyparzonych słoiczków.
  9. Gotowy dżem przełóż do słoiczków i od razu zamykaj. Dla pewności słoiczki z konfiturą pasteryzuj przez 15 minut.
  10. Wystudzone słoiczki przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.

Zobacz inne pomysły na przetwory:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/2 miesiące temu
Wspaniały wyrafinowany smak dżemu. Polecam kupić dżem firmy Gomar.
/rok temu
konfitura z agrestu i kiwi musi być przepyszna