Konfitura truskawkowa

Zachowaj smak lata na później!

DRUKUJ PRZEPIS
Konfitura truskawkowa
A. Rogalski
Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Składniki na 4 słoiki konfitury truskawkowej po 250 ml:

  • 1 kg truskawek
  • 1 pomarańcza
  • 1 szklanka wody
  • 1 kg cukru
  • 1 łyżka migdałów w płatkach
Dżem jabłkowo-gruszkowy - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Truskawki umyj, osącz, odszypułkuj. Pomarańczę obierz, pokrój na kawałki.
  2. Z wody i cukru ugotuj syrop. Wrzący zestaw z ognia, wsyp do niego owoce i migdały. Odstaw na 4 godziny. Całość gotuj ok. 15 min, ponownie odstaw.  
  3. Czynności powtarzaj, aż truskawki zaczną opadać na dno. W czasie gotowania zbieraj pianę.
  4. Gorącą konfiturą truskawkową napełnij słoiki, przestudź, zamknij.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)