Konfitura morelowa z migdałami

Esencja lata zamknięta w słoiczku!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Konfitura morelowa z migdałami
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1,5 kg drobnych moreli
  • sok z połowy cytryny
  • szklanka cukru
  • pół szklanki wody
  • łyżka masła
  • 1/3 szklanki likieru migdałowego
  • 5 dag migdałów pokrojonych w słupki
Dżem jabłkowo-gruszkowy - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz, jak zrobić konfiturę morelową!

  1. Kilogram moreli umyj, odpestkuj, przekrój na kawałki.
  2. Umieść w garnku z grubszym dnem, zalej wodą i sokiem z cytryny, zasyp cukrem, umieść na palniku i doprowadź do wrzenia.
  3. Dodaj łyżkę masła.
  4. Gotuj na małym ogniu, bez pokrywki, aż morele zaczną się rozpadać, a konfitura będzie miała odpowiednią konsystencję.
  5. Dodaj do konfitury wypestkowane połówki pozostałych moreli i gotuj do momentu, aż owoce staną się szkliste.
  6. Na koniec dodaj likier i migdały, wymieszaj.
  7. Słoiki umyj, wyparz w gorącym piekarniku.
  8. Gorące słoiki wypełnij konfiturą i od razu zamknij.
  9. Przykryj kocem i odstaw do wystygnięcia. Przenieś do spiżarni.

Zobacz inne pomysły na przetwory:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
senix/rok temu
jak zrobić konfiturę morelową z kiwi? da się?