Konfitura morelowa

Z subtelnym dodatkiem migdałów!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Konfitura morelowa
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg dojrzałych moreli (bez pestek)
  • opakowanie żelfixu
  • 1 kg cukru
  • 125 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 30 g posiekanych migdałów
Dżem jabłkowo-gruszkowy - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na konfiturę morelową!

  1. Morele umyj, usuń pestki, pokrój na drobne kawałki i odważ 1 kg.
  2. Owoce włóż do garnka, dodaj żelfix 1:1 i wymieszaj.
  3. Masę zagotuj, wsyp cukier, mieszając zagotuj ponownie i gotuj 1 minutę (w przypadku, gdy morele są twarde,przedłuż gotowanie do 3 min).
  4. Dodaj wino i migdały.
  5. Konfiturę nałóż do wyparzonych i osuszonych słoików, natychmiast szczelnie zamknij przykrywką.
  6. Ustaw do góry dnem na ok. 5 minut.
  7. Następnie odwróć i przenieś do spiżarni.

Sprawdź inne przepisy na przetwory:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)