Kiszona kapusta

Po staropolsku!

DRUKUJ PRZEPIS
Kiszona kapusta
A. Rogalski
Liczba porcji: 5
Czas wykonania: 1152 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 2,5 kg poszatkowanej białej kapusty
  • 3 startej na tarce marchewki
  • 4 dag soli (najlepiej morskiej)
  • po 2 łyżeczki ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • 4 listki laurowe
  • szklanka oleju
Pierogi z kapustą - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. W kamionkowym garnku ułóż warstwami poszatkowaną kapustę i startą marchwi, przesypując je solą, ziarnami pieprzu i ziela angielskiego. Dodaj listki laurowe. Ubijaj mocno, aby kapustę zakrył powstały sok.
  2. Przykryj małym talerzykiem i dociąż np. wyszorowanym dokładnie kamieniem lub ciężką puszką. Odstaw na 5 dni. Następnie lekko zamieszaj i odstaw na kolejne 3 dni. Przełóż kapustę do słoików, polej olejem, zamknij i pasteryzuj 20 minut.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)