Ketchup z cukinii

Dużo zdrowszy niż pomidorowy ketchup ze sklepu!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Ketchup z cukinii
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1,5 kg cukinii
  • 1/2 kg cebuli
  • 3 czerwone papryki
  • szklanka cukru
  • szklanka octu 10%
  • po łyżeczce słodkiej i ostrej papryki oraz pieprzu
  • 300 g koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki soli
Dynia marynowana - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na ketchup z cukinii!

  1. Paprykę i cebulę obierz i pokrój w paski.
  2. Obraną cukinię zetrzyj na tarce.
  3. Warzywa posyp solą i odstaw na kilka godzin.
  4. Po tym czasie gotuj razem z powstałym sosem, aż zmiękną.
  5. Dodaj cukier, ocet, gotuj kolejne 20 minut.
  6. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i przyprawy, gotuj i często mieszaj do momentu, aż ketchup będzie gęstniał.
  7. Zmiksuj całość blenderem.
  8. Przełóż do wyparzonych słoików i pasteryzuj ok. 10 minut.

Zobacz inne przepisy na dania z cukinii:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)