Śliwkowe powidła

Kultowe przetwory: pyszne śliwkowe powidła!

Weronika Kwaśniak / 3 miesiące temu
DRUKUJ PRZEPIS
Śliwkowe powidła
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2,5 kg dojrzałych śliwek, najlepiej węgierek
  • 75 dag cukru
Dżem jabłkowo-gruszkowy - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz, jak zrobić powidła - pyszne przetwory, którym z pewnością nikt się nie oprze!

  1. Śliwki umyj, wypestkuj, włóż do garnka, podlej kilkoma łyżkami wody, nakryj i podgrzewaj na małym ogniu około 2 godziny.
  2. Odkryj garnek i smaż śliwki, często mieszając drewnianą łyżką, aż sok odparuje.
  3. Gdy objętość masy śliwkowej zmniejszy się o połowę, wsyp cukier, dokładnie wymieszaj i smaż na bardzo małym ogniu, aż się całkowicie rozpuści i połączy ze śliwkami.

Ciasto ze śliwkami - najlepsze przepisy

  1. Często mieszaj i uważaj, żeby śliwki się nie przypaliły.
  2. Gorące powidła przekładaj do wyparzonych słoików, zakręć i odwróć do góry dnem, odstaw do wystygnięcia.

Pierogi ze śliwkami - przepis Ani Starmach

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)