Grzyby kiszone w soli

Do kiszenia najlepsze będą koźlaki.

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Grzyby kiszone w soli
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg koźlaków
  • sól gruboziarnista
Dynia marynowana - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na grzyby kiszone!

  1. Grzyby oczyść, odetnij kapelusze, sprawdź, czy są zdrowe.
  2. Wrzuć do wrzątku, raz zagotuj, a następnie kilkakrotnie przepłucz w zimnej wodzie - zmieniając ją, by dokładnie usunąć z grzybów piasek.
  3. Przepłukane i obgotowane grzyby przełóż na sitko i dokładnie (przez kilka godzin) odsącz z wody.
  4. Na dnie naczynia, najlepiej kamionkowego (może też być szklane), ułóż kilkucentymetrową warstwę grzybów, posyp niewielka garstką grubej soli, na to grzyby i ponownie sól.
  5. Obciąż deseczką, talerzykiem lub kamieniem.
  6. Przez 3 dni trzymaj grzyby w cieple, a następnie wynieś do chłodnej piwnicy.
  7. Grzyby kiszone można będzie przechowywać kilka miesięcy.

Sprawdź inne przepisy na przetwory:

DRUKUJ PRZEPIS
Tagi: grzybyprzetwory
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)